Dolar 37,9402
Euro 41,1812
Altın 3.821,08
BİST 9.523,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Per 16°C
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 9°C

2025’te Maaşlar Yüzde 3 Düşecek!  

2025’te Maaşlar Yüzde 3 Düşecek!  
1 Mart 2025 17:47

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile tüm çalışanların maaşlarından yüzde 3 kesinti yapılacağı ve bu sistemle beraber emeklilerin SGK haricinde tamamlayıcı bir gelir sağlamaları amaçlandığı ifade edildi. İşte detaylar… 

Türkiye’de yüksek enflasyon, özellikle milyonlarca emekliyi ciddi geçim sıkıntılarıyla karşı karşıya bırakırken, hükümet emeklilik sistemini iyileştirmek ve emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla yeni adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda, 2025 yılında yürürlüğe girmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili detaylar netleşmeye başladı. Yeni sistem, mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’e benzer şekilde çalışanlardan maaşlarının en az yüzde 3’ü oranında kesinti yapılmasını öngörse de, TES’ten BES’te olduğu gibi erken çıkış olanağı bulunmayacak ve sistem tüm çalışanlar ile işverenler için zorunlu hale getirilecek. 

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile bağlantılı olmadan bağımsız bir şekilde işleyecek. Bu sistem, özellikle düşük emekli maaşları alan kişilere ek bir gelir desteği sağlamayı amaçlıyor. TES, emeklilerin mevcut maaşlarını artırarak, yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetleri karşısında daha rahat bir geçim olanağı sunmayı amaçlıyor. Sistemin zorunlu olması, tüm çalışanların emeklilik dönemlerinde ek bir gelir güvencesine sahip olmalarını sağlayacak. 

EMEKLİLİK SİSTEMİ YENİDEN YAPILANDIRILACAK 

Hükümet yetkilileri, TES’in emeklilik sistemindeki açıkları kapatmak ve vatandaşların emeklilik döneminde daha güvenli bir gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirildiğini ifade etse de, sistemin zorunlu olması ve çıkış olanağının bulunmaması, bazı kesimlerde tartışmalara neden oluyor. Özellikle düşük ücretle çalışanlar için maaşlarından yapılacak kesintilerin bütçelerini daha da sıkıntıya sokabileceği endişeleri dile getiriliyor. 

TES, ülkede emeklilik sisteminin yeniden yapılandırılmasına yönelik önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak, sistemin başarılı olabilmesi için detayların iyi planlanması, şeffaf bir yönetim anlayışı benimsenmesi ve vatandaşların sistem hakkında bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.