Dolar 34,5383
Euro 35,9519
Altın 3.004,44
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

5 milyon faturada korsan riski

Türkiye’de sayıları hızla artan korsan ödeme merkezleri; tahsil ettikleri tutarları ilgili kurumlara yatırmayarak, bir süre sonra topladıkları para ile kaçıyor.

5 milyon faturada korsan riski
REKLAM ALANI
10 Şubat 2019 16:07

Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, Türkiye’de her ay elektrik, su ve doğalgaz dahil 125 milyon fatura ödemesinin gerçekleştiğini belirterek, vatandaşları korsan ödeme merkezleri konusunda uyardı. Bu ödemelerin 5 milyon adetinin korsan ödeme merkezlerinden gerçekleştiğini dile getiren Aytac, dekontların hiç bir geçerliliği olmadığı gibi vatandaşların dolandırılma riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Aytaç, “Elektrik, su ve doğalgaz sektörlerinin fatura adetleri bugün aylık olarak 80 milyonu bulmuş durumda. Telefon, internet ve dijital TV abonelikleri de dahil edildiğinde fatura miktarı 125 milyona çıkıyor. Vatandaşların yoğun olarak kullandığı bankaların otomatik ödeme talimatı ve diğer kanalları ile aldıkları ödeme payı, pastanın yüzde 41’ini oluşturuyor. Sektörün işlem hacmi düşünüldüğünde ödeme noktalarının önemi de gözler önüne seriliyor” ifadelerini kullandı.
O DEKONTLARIN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ YOK
Ödeme noktalarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BBDK) iznine tabi olduğunu ifade eden Aytac, “Ödeme kuruluşlarının sermaye, bilanço ve teminat tutarları BBDK tarafından kontrol ediliyor. Faaliyet iznine sahip olmayan noktalarda yapılan tahsilat işlemlerinin ve bunlara ait dekontların yasal olarak hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Müşterilerimiz mağduriyet yaşamamak için bu konuda çok dikkatli olmalılar. Bu noktalar vatandaşların kimlik ve kredi kartı bilgilerine de erişebildikleri için ciddi riskler taşıyor” diye konuştu.
PARALARLA KAÇIYORLAR
Aytac uyarılarını şöyle sürdürdü: “Müşterilerimiz eğer izinli ödeme noktalarında fatura tahsilatlarını gerçekleştirmedilerse, borcun ödendiği bilgisi bize zamanında veya hiç ulaşmıyor. Fatura bedeli ödenmediği için gecikme ile ilgili yasal süreçlerden sonra, enerji kesintisi işlemi gerçekleştiğinde müşteri parasını yatırdığını söyleyince bu korsan noktaların da oyunları ortaya çıkıyor. Bu süreçte vatandaşlarımız elektrik, su, doğalgaz kesintisi gibi sıkıntıların dışında dolandırılma riskiyle de karşı karşıyalar. Bazı kötü niyetli firmalar bir süre sonra topladıkları bu paralarla kaçıyorlar. Bu risklerle karşılaşmamak için vatandaşlarımızın faturası ödenecek kurumun internet sitesi veya çağrı merkezinden yetkili işlem merkezleri konusunda bilgi almaları çok önemli.”
DENETİMLER YETERSİZ
Bankada uzun kuyruklar, kurumların ödeme noktalarının farklı yerlerde olması gibi sebeplerle vatandaşlar farkına bile varmadan korsanların ağına düşüyor. Mantar gibi her tarafta biten korsan ödeme merkezlerine karşı kurumlar denetimlerin artırılmasını isterken, bankaların ortak ATM uygulamasına benzer şekilde ortak fatura ödeme merkezleri kurulması çözüm olarak sunuluyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.