‘ATIĞINI GETİR HARÇLIĞINI AL!..’
Samsun İlkadım Belediyesi, atık toplama aracına dönüştürdüğü 2 otobüsle her gün 2 mahalleye gidip vatandaşların geri dönüşüm atıklarını alıyor
İlkadım Belediyesi, ilçede atık oluşumunu en aza indirmek amacıyla “Getir Atığını, Al Harçlığını Projesi” hazırladı. Ambalaj atıklarının, cam atıklarının, atık pillerin, mahallelerden toplanması için özel olarak hazırlanan 2 adet Mobil Atık Aracı (ATOM), proje çerçevesinde her gün daha önceden ilan edilen 2 mahalleye giderek vatandaşların geri dönüşebilecek atıklarını kabul ediyor.
İHA’YA AÇIKLADI: ÇEKİLİŞ FİŞİ DE VERECEĞİZ
Atıkları tartılan vatandaşlara, getirdikleri atıkların ağırlığının karşılığı kadar nakit para makbuz karşılığında kendilerine anında veriliyor. İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yaptığı açıklamada atık getiren vatandaşlara çekiliş fişi de vereceklerini ve vatandaşların çekilişle otomobil, TV ve beyaz eşya gibi birçok hediyeyi de kazanma fırsatı yakalayabileceğini söyledi.
OTOMOBİL KAZANMA FIRSATI
Geri dönüşüm malzemeleri getiren vatandaşların aldığı nakit paranın yanı sıra çekilişe girerek otomobil kazanma fırsatı da yakalayacağının altını çizen Başkan Necattin Demirtaş, “ATOM projemiz çok büyük ilgi gördü. Bir adet aracımız vardı 2’ye çıkardık ve belki 3’e çıkartacağız. Farklı bir yöntem de uygulamaya başladık. Milli Piyango ile görüşme yaptık. Atığını getiren vatandaşlara bilet vereceğiz. Daha sonra biletini alan vatandaşlar Milli Piyango üzerinden çekilişe tabi olacaklar. Yıl sonunda yapılacak çekilişte atığını getiren vatandaşlar otomobil, buzdolabı ve televizyon gibi birçok hediyeyi kazanma fırsatı bulacaklar. Burada dikkat çekmek istiyoruz. Vatandaşlarımız yoğun olan ilgisini daha da arttırmak istiyoruz. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz” dedi.
TEMİZLİĞİNE HARCANAN PARA
Türkiye’nin birçok ilinden büyük olan İlkadım ilçesinde temizliğe ayırdıkları bütçenin, vatandaşlardan topladıkları bütçenin 8 katı olduğunu dile getiren Başkan Demirtaş, “Bu uygulama ile bir taraftan atıklar ayrıştırılıp getirilirken bir taraftan da çöp toplama stoklarımız azalıyor. Şu anda ayrıca küçük çöp konteynerlerinin yerine özellikle ana arterlerde 3 bin litrelik konteynerler koyduk. Eskiden günde 3 defa çöp aldığımız yerden şu anda 3 günde 1 kez çöp alıyoruz. Çöp ve atık toplamada en büyük maliyet araç yakıtları. Bu masrafları da büyük ölçüde azalttık. Biz sadece temizliğe ihale bedeli olarak yıllık 40 milyon TL’nin üzerinde para ödüyoruz. Topladığımız para 5 milyon TL. Temizliğe, topladığımız paranın 8 katını harcıyoruz. Bu giderleri ne kadar azaltabilirsek, belediyemiz açısından yükümüz o kadar azalacak” şeklinde konuştu.
HURDA TENEKENİN KİLOSU 3.5 LİRA
ATOM’a getirilecek atıkların kilosundan kazanılacak nakit para ise şöyle:
Karton kilo 1,5 TL, kitap kilo 2 TL, pet şişe kilo 7 TL, naylon kilo 4 TL, hurda-teneke kilo 3,5 TL, plastik kilo 4 TL, kasa kilo 3 TL, karışık kilo 3 TL, cam kilo 0,10 TL ve bitkisel atık yağın kilosu da 5 TL.