Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Bafra Ovası’nda üretici dertli… ‘Zararına satıyoruz!’

Bafra Ovası’nda yaşanan nakliye sıkıntısı fiyatların düşmesine neden oldu. Sevkiyat yapılamadığı için karpuz ve kavun fiyatları düştü. Nakliye sıkıntısı yaşanan üreticiler zararına mal satıyor

Bafra Ovası’nda üretici dertli… ‘Zararına satıyoruz!’
REKLAM ALANI
2 Ağustos 2017 13:24

Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra Sebze ve Meyve Halinde üreticilerin sorunlarını dinleyen Bafra Ziraat Odası Yönetimi kavun ve karpuza diğer tarım ürünleri gibi destek verilmesini istedi. Üreticiler, kilosu 25-30 kuruştan mal sattıklarını, halden çıkan malın 2-3 el değiştirdiğini ve tüketicilerin 1 liradan satın aldıklarını söyledi.

BEYTULLAH ÖZ: MAL ELİMİZDE PATLADI

Osmanbeyli Mahallesi’nden üretici Beytullah Öz, “Üretici olarak zarardayız. Mal elimizde patladı. Gübre mazot parasını ödeyemiyoruz. Kavunum var, domatesim var, karpuzum var. Komple zarardayız. Fiyatlar marketlerde yüksek çünkü nakliye pahalı. Her şey mazota yükleniyor, nakliyeye bağlanıyor. İki üç el değiştiriyor. Haldeki fiyatla tezgahlarda ki fiyat bir olmuyor. Vatandaş şu anda 1 liradan aşağı karpuz yediği yok. Köylünün eline geçtiği para 25 kuruş. Domatesin kilosu 30 kuruş. Toplayacaksın işçiye mi vereceksin, mazota mı vereceksin. Kavun bugün 40 kuruş. Bir amelenin günlüğü 100 lira. Bunu nereden çıkaracaksın, nasıl toplayacaksın. Görüyorsunuz malın yüzüne bakan yok. Hangi şartlarla biz ayakta duracağız. Hangi şartlarla biz borçlarımızı ödeyeceğiz. Hep yakıta, gübreye buluyoruz bunları, başka yolumuz yok perişan vaziyetteyiz” dedi.

TÜCCARLAR: NAKLİYE SIKINTISI ÇEKİYORUZ

Urfa, Gaziantep ve Van’dan gelen tüccarlar ise nakliye sıkıntısı çektiklerini söyleyerek, “Şu anda Bafra’dan Hakkari, Van, Adıyaman’a ürün gidiyor. Ama nakliye sorunumuz var. Nakliye sorunumuz haricinde hiç bir şey yok. Lezzet olarak mallar kaliteli. Van’dan boş araba istiyoruz 2 bin lira fark veriyoruz. Nakliye kaldırmıyor, nakliye kaldırsa bu hali boşaltırız ama araba yok. Adana’da karpuz 20 kuruş iken, Karadeniz sahili 1 liraya, 1,5 liraya karpuz yedi. Şu an Hakkari, Van yine 1 lira, 1,5 liradan yiyor” açıklamasını yaptılar.

MEHMET TORUN: MAL KALİTELİ FAKAT KAMYON YOK

Sebze ve Meyve Halinde komisyonculuk yapan Mehmet Torun, “Nakliye sıkıntısı çekiyoruz. Mal gönderiyoruz, gönderdiğimiz arkadaş oradan kamyon gönderiyor gelişi gidişi 5 bin lira. Bu da maliyetleri yükseltiyor. Bafra’nın malında sıkıntı yok ancak kamyon yok. Bafra’nın karpuzu, domatesi, kavunu kaliteli. Nakliyede sıkıntı var. Bugün ben 10 kamyon sevkiyat yapacağım, kamyon olmadığı zaman bunu 5’e düşüreceğim. O zaman da mal kalkmıyor” diye konuştu.

BURHAN ÜNYELİ: MAĞDURİYETİN GİDERİLMESİ GEREK

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Ünyeli, “4,5 liradan mazotu alırsa, gübreyi de 75 liradan alırsa çiftçi zarara uğruyor. Nasıl ayakta duracak, tek sıkıntı burada. Bu sıkıntıda doğrudan desteğin gübrede ve mazotta yüzde 50 indirip yaparak çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN TOSUNER: KARPUZ VE KAVUNA DESTEK VERİLMELİ

Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ise şunları söyledi: “Dekar başına üretici en az 800 lira zarar ediyor. Biz devletimizden şunu istiyoruz: Bu kavun karpuz fiyatlarının düşük olmasına zaten katlanıyoruz ama önemli olan kavun ve karpuza diğer tarım ürünleri gibi destek verilmeli. Mazot ve gübrede de çiftçimize destek çıkılmalı.” iha

SAMSUN’UN BAFRA OVASI’NDA YAŞANAN NAKLİYE SIKINTISI FİYATLARIN DÜŞMESİNE NEDEN OLDU. SEVKİYAT YAPILAMADIĞI İÇİN KARPUZ VE KAVUN FİYATLARI DÜŞTÜ. NAKLİYE SIKINTISI YAŞANAN ÜRETİCİLER ZARARINA MAL SATIYOR. (AHMET ŞÜKRÜ ULUÇAY/SAMSUN-İHA)

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.