Dolar 35,3424
Euro 36,3288
Altın 3.012,89
BİST 9.961,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 10°C
Paz 11°C
Pts 14°C

Samsun’da ‘İthal et’ kavgası!

Hükümetin, ‘et spekülatörlerinin oyununu bozmak’ için Et ve Süt Kurumu’na ‘sıfır gümrük vergisi’yle et ithalatına izin vermesi, Samsun’da tartışılmalara yol açtı

Samsun’da ‘İthal et’ kavgası!
3 Ağustos 2017 17:05

Hükümet tarafından et ithalatına izin verilmesi, tartışmaları beraberinde getirdi. Samsun’da Kırmızı Et Üreticileri Birliği sert sözlerle eleştirdi. Damızlık Sığır Yetiştiricileri de üreticinin büyük zarar edeceği görüşünde. Kasaplar Odası’ndan ise karar ile ilgili olarak, “Hükümetin arkasındayız” açıklaması geldi. Samsun’da et piyasasının 3 önemli aktörü Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri ve Kasaplar Odası, Samsun Gazetesi’ne konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

DOĞAN:AKIL KÂRI DEĞİL

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, hükümetin kırmızı et ithalatına izin vermesine sert tepki göstererek, “Alınan karar besicileri bitirme noktasına getirir. Dış destekli oluşturulmak istenen et ithalat lobisine destek vermek akıl kârı değildir” dedi.

İTHALATÇILARIN BÜYÜK OYUNU

Yapılanların bir oyun olduğunu belirten Doğan şöyle konuştu: “İthalatçılar büyük bir oyun oynuyor. Bu projeye lütfen halkımız, devletimiz ve özellikle basınımız destek vermesin. Bu oyuna gelmeyin. Bu yapılan tamamen üreticiyi bitirmek için yapılmış bir projedir. Biz canlı hayvan besicilik dana ve damızlık hayvanla ithalata karşı değiliz fakat et ithal edilmesi büyük bir yanlıştır.”

ET FİYATLARI YÜKSEK DEĞİL!

Et fiyatlarının yüksek olmadığını öne süren Erdal Doğan, “Üretim maliyetlerine bakmadan etin pahalı olduğunun belirtilmesi büyük yanlıştır. Yüzde 8-10 enflasyon gerçeğimiz var. Mazota, yeme, gübreye  bir çok ürüne zam geliyor. Haliyle üretici bundan zarar görüyor. Vatandaşımız eti genellikle dışarıda restoranlarda yiyor. Restoranlarda porsiyonla yenilen etin kilosu 200-250 liraya geliyor. Ete pahalı derken buna da bakmak lazım. Et şuanki durumda kesinlikle pahalı değildir. Vatandaşımız 1 kilogram ete 35-40 lira para verse alsa evinde ailesiyle rahat rahat ucuz yiyebilir” dedi.

BESİCİLER BİTME NOKTASINA GELİR

Et fiyatlarının daha da yükselmemesi için yerli üretimin desteklenmesinin gerektiğini söyleyen Doğan, “Ürettikçe hayvan sayısı artar ve üretim de artar. Etin fiyatı daha da yükselmez. Siz üreticinin mazotuna, gübresine, yemine bir çok ürününe zam yaparsanız haliyle fiyatlar her zaman artmaya devam edecektir. Et ithalatıyla fiyatlar kesinlikle düşmeyecektir. 26 liraya mal edilen karkas et, ithal edilerek 23-24’e düşürülürse üreticiyi zarar ettirmiş olursunuz ve besicileri bitirme noktasına getirirsiniz. 2010 yılında da et ithalatı olmuştu ertesi yıl üretim açığı oluştu. Her yapılan et ithalatının ardından üretim açığı oluşmaktadır. Şimdi de yapılacak olan et ithalatının ardından üretici perişan olacak ve üretim açığı yeniden katlanacaktır” ifadelerini kullandı.

DÜŞÜK FİYAT ZARAR VERİR

Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Ercüment Serkan Çelikkaya ise, “Fiyatlar düşer ama üretici büyük zarar eder. Köylü kazanacak ki piyasada hareketlilik olsun. Üretim maliyeti düşük olsa vatandaşlarımız eti bu fiyatlarda yemez” dedi.

KRİZ 2 YILDA BİTER ANCAK…

Et ithalatının hiç bir kesime faydası olmayacağını belirten Çelikkaya, “Et piyasasının düzene girmesi için süt hayvanlarının desteklenmesi lazım. Süt hayvanları eğer desteklenirse 1,5-2 sene içerisinde et krizi ortadan kakar. Şuanda talep çoğaldı et fiyatları yükseldi. Süt hayvanlarına destek verilirse sorun çözülecektir. Eti ithal etmek demek üreticiye darbe vuracaktır” dedi.

KASAPLAR ODASI: HÜKÜMETİN ARKASINDAYIZ

Samsun Kasaplar Odası ise, üretici birliklerinin tam aksine ithalatı savundu. Fiyatların düşeceğini öne süren Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, “3 lira gibi bir fiyatlarda düşük olur. Kurban arefesinde fiyatlarda 3 lira gibi düşmenin olması vatandaşlar için de yararlı olacaktır” diye konuştu.

GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR

İthal edilen etin vatandaşlara gelmeden firmalara gideceğini söyleyen Şen, “Vatandaşlarımız düşen et fiyatlarıyla etini kasaptan alır. Şunu belirtmeliyim ki geç kalınmış bir karar. Hükümetimiz bu kararı daha önceden almalıydı. Şuan da karkas eti 29-30 liraya kesiyoruz. Daha önce önlem alınsaydı 30 olmadan 25-26 liraya karkas et kesilirdi. Vatandaşımız 38-40 liraya kıyma yiyeceğine 33-35 liraya yerdi” diye konuştu. Uygulamayı desteklediklerini belirten Ömür Şen, “Kasap açısından da tüketici açısından da iyi olacaktır. Vatandaşımız biraz daha düşen fiyatlarla etini yiyecektir. Kurbanını da rahat rahat keserler. Fiyatları etkileyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.