EĞİTİME DAİR
EĞİTİMDE OYUNUN GÜCÜ
Her hafta Salı günleri saat 20:00’de Kanal S ekranlarında ‘’Eğitime Dair’’ programımızda eğitimi konuşuyoruz.
Bu haftaki konuğumuz eğitimci-yazar Ahmet Çifci idi.
Konuğumuz, ‘ Eğitimde Oyunun Gücü’’ adlı eseri ile öğrenme ve öğretme stratejilerine farklı bir bakış açısı getirmektedir. Öğrenciler ve veliler içi,n rehber kitap olarak tavsiye edilecek eserde çocuk-eğitim-oyun ilişkisi uygulamalı olarak kurgulanmıştır.
Oyunu başlıca motor yetenekler olan güç, hız, dikkat, koordinasyon ve esnekliğin gelişmesi için bir ortam olarak tarif etmektedir.
Çocuğun dilinin oyun olduğu gerçeğinden hareketle çocuk kendisini oyunla ifade eder. Birçok beceriyi, problem çözme yeteneğini, paylaşmayı, merhameti, birlikte hareket etmeyi kısaca hayatı oyunla öğrenir.
Oyunun sadece çocuklar için değil, yetişkinler içinde ihtiyaç olduğunu, insanın hayatın monotonluğundan çıkarıp, heyecana, mutluluğa taşıyan bir araç olarak da görmek lazım. Ancak kast edilen oyunlar sanal oyunlar değil, harekete dayanan , birlikte oynanan, paylaşımcı, hayatın içinde uygulamalı oyunlardır.
Oyun sadece çocukların zihinsel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılamakta kalmaz, fiziksel gelişimine önemli ölçüde katkı sağlar.
Öğrenmeye kolaylaştıran, hızlandıran eğitsel oyunlar, geleneksel çocuk oyunları, sokak oyunları daha az masraflı ve erişilebilir oyunlardır.
Saatlerce bilgisayar, internet başında hareketsiz, saldırgan, yokedici ve rekabet eden oyunlar çocuklar ve gençler kadar yetişkinler içinde son derece tehlikeli ve sakıncalıdır.
Çocukları ve gençleri hayata hazırlarken onlara kazandırılacak değerler sevgi, saygı, şefkat, merhamet, yardımseverlik, dayanışma , empati, sabır, mizah v.b olacaksa onları oyunla eğitmek ve öğretmek gerekmektedir.
Onları sadece bilgiye dayalı, akademik robotlar olarak yetiştiren eğitim sistemi telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılacak , mutsuz, başarısız, hedefsiz bir nesille yarınlarımızı inşa etmek zorunda kalacağız.
Hayattta ve eğitimde hep oyunla kalın…
Sağlıklı, mutlu, eğitimli kalın…