‘PROJE’ ŞOKU!
Samsun’un Çarşamba ve Terme ilçelerinde 99 mahallenin faydalanacağı 110 milyon liralık Çarşamba Ovası Sağ Sahil 2’nci Kısım Yüzeysel Drenajı projesi, fiyaskoyla sonuçlandı

Samsun’da Devlet Su İşleri 7’nci Bölge Müdürlüğü’nün önemli yatırımları arasında yer alan ve 2020 yılının nisan ayında çalışmaları başlatılan Çarşamba Ovası Sağ Sahil 2’nci Kısım Yüzeysel Drenajı ile 2 Metre Kotu Altı Arazisinin Pompalı Drenajı İkmali Projesi, ‘kaynak yetersizliği’ nedeniyle durduruldu. Projeye başlayan müteahhit firma, 1 yıl önce Terme’de kurulu bulunan şantiyeyi terk etti.
2020 YILINDA BAŞLATILAN ÇALIŞMALAR
DSİ Bölge Müdürlüğü’nün Samsun il genelindeki yaklaşım 3.7 milyar liralık projeleri arasında önemli yere sahip Çarşamba Ovası Sağ Sahil 2’nci Kısım Yüzeysel Drenajı ile 2 Metre Kotu Altı Arazisinin Pompalı Drenajı İkmali Projesi, 2.5 yıl önce, 2020 yılının nisan ayı içerisinde Terme İlçesi’nde faaliyete geçirildi. Yaklaşık 110 milyon liraya mal olması planlanan drenaj çalışmaları, geçen yılın sonlarına doğru müteahit firmanın Terme’deki şantiye alanının terk etmesiyle birlikte yarım kaldı.

KANAL İMALATLARI VE TEMİZLİĞİ: 2 ilçede 52 bin hektar tarım alanının drenaj sorunu çözüme kavuşturması planlanan proje kapsamında ana-yedek-tersiyer drenaj kanal imalatları, 11 adet pompa binası ve daha önceki yıllarda imalatları tamamlanan 602 kilometrelik kanal alanında temizlik çalışması ile eksik imalatlar tamamlanacaktı.
BÖLGE HALKI ŞOKTA: TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI
Çarşamba ile Terme ilçelerindeki 99 mahalleyi kapsayacak ve 52 bin hektar tarım arazisi için hayati önem taşılan yüzeysel drenaj ve pompalı drenaj ikmal projelerinin başlamış olmasına rağmen yarıda bırakılması ise şok etkisi yarattı. Konuyla ilgili tepkilerini dile getiren yöre halkı, “Terme’nin ve Çarşamba’nın tarım potansiyelini katlayacak projenin tamamen durması tam bir hayal kırıklığı” açıklamasında bulundu.

TERK EDİLMİŞ ŞANTİYE: 8 Nisan 2020 tarihinde sözleşmesi imzalananan proje için hemen işe koyulan firma, ‘ödenek yetersizliği’ni gerekçe göstererek 2021 yılı sonunda Terme İlçesi Gündoğdu Mahallesi’ndeki şantiyeyi terk etti.
TARIM GELİŞECEK, EKONOMİ BÜYÜYECEKTİ
Sulama ve drenaj kanallarının tamamlanmasıyla bölgede sel sorununun da ortadan kalkacağını hatırlatan yöre halkı ayrıca, “Sulama sayesinde gelişecek olan tarım sektörü diğer sektörlerin de itici gücü olacaktı. Sulama projeleriyle birlikte tarımsal gelirler artacak, bu durum sadece Terme ve Çarşamba’da değil civar ilçelerde de ekonomik kalkınmanın önünü açacak, hayat standartlarını yükseltecekti” dediler.
BAŞKAN ALİ KILIÇ: MÜTEAHHİT FİRMA BIRAKTI
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere bölgemiz çok değerli tarım arazilerini sahip. Proje bu nedenle çok önemliydi. Müteahhift firma ‘kaynak yetersizliği’ni öne sürerek çalışmaları durdurdu. Bu durumu özellikle siyasilerimize aktardık. Başlamasıyla birlikte sevinç yaşadığımız sulama projelerinin bitirilmesi gerekiyor. Yeterli kaynağın en kısa zamanda sağlanarak projelerin en kısa sürede tamamlanacağına inanıyoruz.”
Nisanur ÖZYURT