KARADENİZ’DE ‘YANGIN’ ALARMI
KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ömer Üçler, “Karadeniz Bölgesi’nde nemin en düşük olduğu dönem Ocak, Şubat, Mart ayları; Haliyle de yangının en sıkıntılı olabileceği dönem” dedi
Uzmanlar, Karadeniz Bölgesi’ndeki örtü ve orman yangınlarının Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin tam tersi olarak en fazla nemin az olduğu ‘Ocak, Şubat ve Mart’ aylarında çıktığını belirterek bu nedenle yaklaşan yangın sezonu öncesi dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundular.
SIKINTILI BİR DÖNEME GİRİLİYOR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ömer Üçler, Karadeniz Bölgesi’nde orman ve örtü yangınları için tehlikeli bir döneme girildiğini söyledi. Çoğunlukla yöredeki bağ bahçe temizliği sırasında çıktığı belirtilen yangınların yayılmasının en önemli nedeninin iklim şartları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ali Ömer Üçler, “Karadeniz bölgesinde nemin çok düşük olduğu dönem Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Haliyle de yangının en sıkıntılı olabileceği dönem” dedi.
‘TEYAKKUZDA OLMALIYIZ’ ÇAĞRISI
Akdeniz bölgesinde ise durumun tamamen tersine olduğunu belirten Üçler, “Tam tersine Akdeniz bölgesinde meslektaşlarımız Eylül, Ekim ayları geldi mi rahatlıyorlar yangın sezonunu kapattık gibi. Çünkü ne oluyordu orada, tam tersine nem yükseliyor, sıcaklık düşüyor. Burada 2017 yılındaki Sürmene İlçesi Çamburnu’nda çıkan yangında olduğu gibi sıcaklık bayağı yüksekti, nem de çok düşüktü bu sefer yanabilecek madde artıyor. Genel anlamda baktığımızda Ege ve Akdeniz bölgesi için yangın sezonu yaz ayları olduğunu söyleyebiliriz. Yöre insanımızın dikkatli olması, ekiplerin de teyakkuzda olması gerekiyor” diye konuştu.
ÖZELLİKLE SARIÇAM’IN BULUNDUĞU ALANLAR
Akdeniz ve Ege bölgesinde ormanların daha çok Kızılçam’dan oluştuğunu ancak Karadeniz’de bu ağaç türünün yerine ormanların Doğu Ladini’nden oluştuğunu kaydeden Üçler “Kızılçam, Akdeniz ve Ege bölgesinin ağaçları. Yangın ekosisteminde en çok yetişen ağaç türü bu. Yıllarca da neslini yanarak devam ettirmiş. Doğu Ladini ise Gürcistan’dan Ordu’ya kadar yanıyor mu hiç duydunuz mu? Yok, yanmaya müsait değil. Bulunduğu dönemde çok anormal sıcaklıklar, nem düşüşleri olmadığı için en çok da bu bölgede hangisi zarar görüyor derseniz, Sarıçam’ın bulunduğu alan zarar görebiliyor” dedi.