EĞİTİME DAİR
SINAVLAR
Sınav (imtihan) kişinin belirli bir konu hakkında edindiği bilgiyi veya deneyimi ölçmek için kullanılan yöntemdir.
Sınav, kişinin edindiği bilgiyi verilen kısıtlı zaman dilimi içerisinde en iyi şekilde ifade etmesidir.
Sınav kaçınılmazdır. Dünyanın neresine giderseniz gidin, eğitimde sınav vardır, olacaktır. Ölçme ve değerlendirme için olmazsa olmazdır. Mesele sınavın araç gereçleri ve doğru değerlendirilmesidir.
Eğitimin hemen her kademesinde yazılı, sözlü ve uygulamalı sınavlarla sınıf- kademeler arası geçiş yerleştirme aracı olarak sınavlar kullanılır.( LGS- YKS- AYT-TYT v.b)
Sınavlar eğitim ve öğretim sonrası kamu- özel sektör personel seçme- yerleştirmede de karşımıza çıkmaktadır.( KPSS- Görevde Yükselme- Ünvan Değişiklikleri v.b)
Kamuda yapılan tüm yazılı sınavlar sonucunda mülakat gibi sübjektif değerlendirmelertartışmalara hatta hukuki sorunlara yol açmaktadır.
Torpil, adam kayırma, nepotizm gibi suistimallere açık mülakat sistemleri süratle sonlandırılmalıdır. Yazılı sınav sonucu atama ve adaylık- stajyerlik süreçlerinde performansa dayalı değerlendirme yapılmalıdır. Tıpkı özel sektör personel rejiminde uygulanan performansa dayalı ölçme değerlendirme sistemlerinde olduğu gibi…
Ülkemiz nüfusu özellikle de genç nüfusu nedeniyle iş istihdamında yaşanan zorluklar sınavların objektif yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
Sınav öncesi çalınan sorular, özensiz, dikkatsiz hazırlanan sınav soruları ve uygulama hataları bir çok defa sınavların iptaline yol açmış, sisteme olan güveni azalmıştır.
Sınav sistemlerine ve kurumlarına olan güvenin yeniden tesisi ancak liyakatli yönetici, başarılı organizasyon ve uygulama ile sağlanabilir.
Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…