BAFRA’NIN 100 YILI PLANLANMALI
Şehirler günlük yönetilir ise problemlerin gerisinden gelinir ve problemler birikir.
Biriken problemlerin çözümü de zorlaşır.
Bugün şehirlerimizde bu kısır döngüyü yaşıyoruz.
Bir başka problem ise israf, yolsuzluk, partizanlık ve vizyonsuzluktur. Bunlar tüm problemlerinde sebebini oluşturuyor. Önceki yazımızda Bafra’ya temas etmiş ve Bafra’nın potansiyellerini dikkate alarak neler yapılmalı konusuna bu yazımızda değineceğimizin sözünü vermiştik.
Bafra’nın geleceği için neler yapılmalıdır:
1- Baframızın geleceğinin lokomotifi ‘Tarım’dır. Tarımın gelişmesi, rekoltenin artırılması, ürün çeşitliliğinin sağlanması, ambalajlama, pazarlama, ihracat, planlı tarım, entegreleşme, kazancın artması için Bafra tarım teknoparkı kurulmalıdır. Tarıma dayalı sanayiye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
2- Bafra’nın il olması sağlanarak bunun getirdiği üretim, yatırım, istihdam, eğitim, lobi imkanlarından faydalanmalıyız.
3- Bafra Üniversitesi’ni kurarak bacasız sanayiye ve bilimin öncülüğüne kavuşmalıyız.
4- Turizm potansiyellerinden faydalanmak için büyükelçiler, bakanlık, turizm kültür il müdürlükleri, müzeler, tur şirketleri üzerinde görüşme, tanıtım ve ilişkiler kurmak. Millet bahçesi, konaklama, restorasyon, yol, yön levhaları, ulaşım, rehber gibi fiziki ve diğer eksikliklerimizi tamamlayarak, Bafra’mızı deniz ile buluşturarak iç ve dış turizmde cazibe merkezi olmalıyız.
5- Ulaşım master planını yaptırmalı, yol, trafik ve oto park problemini çözmeliyiz.
6- İmar uygulamalarını 100 yıl sonrasını planlayarak yapmalıyız.
7- Kent kimliğini oluşturmak, kent müzesi ve belleğini kurmak.
8- İçme suyu kalitesini artırmak.
9- Yol, çevre yolu, kaldırım problemlerini ve işgallerini bitirmek.
10- Engellilere yönelik yaşam alanları ve rehabilitasyon merkezleri oluşturmak.
11- Çok kapsamlı ve içinde kamyon, tır garajı, restoran konaklama, soğuk hava depoları bulunan çevre düzenlemeleri ile modern bir sebze ve meyve toptancı hali kurmak.
12- Spor alanları artırmak, Atletizm pisti yapmak, salon sporları ve yaygın spor tesisleri kurmak. içinde konservatuarı, kariyer ofisi, meslek, halk oyunları, tiyatro gibi kursları bulunan kongre ve kültür merkezi kurmak. Bafra gençlerini spor, kültür, sanat, edebiyat gibi alanlara yönlendirmek. konferans, çalıştay, sempozyum gibi etkinlikleri artırmak. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele etmek.
13-Etkin ve liyakatli kent meclisini kurmak. Bafra lobisi oluşturmak. Kurumsal ve toplumsal israflara son verilmesi ve tasarruf kültürünü yaygınlaştırmak. Şehirleşme ve çevre duyarlığını sağlamak. Trafik kültürünü, nezaketini ve kurallarını geliştirme çalışmaları yapmak.
14- 25 yıl sonra Bafra 19 Mayıs Alaçam Yakakent düzlemi birleşecektir. Bunun düzensiz olması yerine düzenli ve planlı olması sağlanmalıdır. Bu şekilde modern yeni bir şehir oluşturmalıyız.
15- Devlet yatırımlarından daha fazla pay almak için çalışmak.
16- Şehirlerarası modern bir terminal kurmak.
17- Sağlıklı ve organik beslenmeyi teşvik etmek.
18- işsizlikle mücadele etmek.
19- Yeşil alanları artırmak.
20- Çöp depolama ve arıtma tesisi kurmak
21- Alt yapı problemini yüzde yüz yüz yıl sonrasını düşünerek kökünden çözmek.
22- Hazineye ait ve atıl durumda bulunan tarıma elverişli arazileri ekonomiye kazandırmak.
23- Öncelikler stratejisi uygulamaya geçmek.
24- Bayanlara yönelik spor, kültür, sanat etkinlikleri, beceri ve meslek kurslarını organize etmek, ilçe ekonomisine katkı vermelerini teşvik etmek.
25- Bafra İş ve Ekonomi Konseyi’ni kurmak…
Daha ne olsun. Adnan bey in yazdıklarının yarısı olsa yada Deniz ve tarım bile herşeye yeter . Bir tek biz mi düşünüyoruz memleketi anlamış değilim .