Dolar 35,5103
Euro 36,6146
Altın 3.054,47
BİST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Samsunlu sendikacılarda taşeron endişesi

2018 yılında taşerondan kadroya geçenler işçiler sınava tabi tutulacak. 450 bin kamuda çalışanının gireceği taşeron sınavı nasıl olacak? Samsunlu sendika temsilcileri taşeron sınavı hakkındaki düşüncelerini dile getirdi

Samsunlu sendikacılarda taşeron endişesi
27 Aralık 2017 17:41

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birlikte gözler taşerona kadro için düzenlenecek olan sınava çevrildi. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarını sendika başkanlarına uzattı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından taşerona kadro müjdesi verilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise taşerona kadroda sınav konusunda bilgi verdi. Bakan Sarıeroğlu sınavın KPSS gibi olmayacağını ve kolay olacağını ifade etti. Sınavdan 10 üzerinden 6 alanların daha sonra sözlü sınava gireceği de sözlerine ekledi.

Memur-Sen Başkanı Nejdet Güneysu ve Eğitim – Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz’a konuyla ilgili görüşlerini sordu.

KENDİ ALANLARINDA ÇALIŞACAKLAR

Memur-Sen Başkanı Nejdet Güneysu, “Taşeron işçilere getirilen düzenleme ile 4C statüsünde kamuda çalışanların görevde yükselme ve eğitim konumlarına göre istihdamlarının önündeki engeller kaldırılmıştır. 4B’ye geçtikleri zaman görevde yükselmelere katılabilecekler. İstiyorlarsa idari personel, amir veya müdür olabilecekler bazı alanlarda. Bu alanlar açılmış oldu. 4C’lilerin, 4B statüsüne geçmesi güzel bir şey. Hem görevde yükselecekler, tazminatları korunacak. Hem de ekonomik olarak iyileştirilmiş olacak. Taşeron işçilerinin ve bu alanda kamuda çalışanların sınavla yerleştirilmeleri, kendi istihdam edildikleri alanda uzmanlık alanlarına göre tasnif edilmeleri demek oluyor. Üniversite mezunu ve farklı alanlardaki arkadaşlarımız kendi alanlarının dışında istihdam edilerek çalışmaktadırlar. Bu sınavla birlikte bunların kendi alanlarına çekilmesi söz konusu. Daha önce kamu personeli sınavla alınıyordu. Şimdi sınavsız olarak herhangi bir yere taşeron olarak yerleştirilmiş kardeşlerimizin kendi iş sahasında bu anlamda bir sınav ya da mülakat yapılması gerekiyordu. Bizim beklentimiz taşeron olarak çalıştırılanların ekonomik ve sosyal hakları korunarak kamudaki istihdamının sağlanmış olmasıdır” dedi.

SINAVLAR GÜVENLİ OLACAK MI?

Eğitim – Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, “Türkiye’de ve dünyada sosyal devlet olmanın gereği güvenceli bir istihdam ve gelecek olarak değerlendirmek lazım. AKP hükümeti döneminde taşeron sanki istihdamın genel biçimi haline geldi. Bu istihdam gün geçtikçe sayıları 10 binleri, 100 binleri şu anda ise 850 binleri buldu. Bu kısmi iyileştirme anlamlı ve olumludur. Fakat sosyal hakları açısından bir ilerleme olmayacağı kesindir. Sonuçta sınavı olması bile ayrıca tedirginlik unsurudur. Bu insanlar uzun yıllardır bu işi yapıyorlar. Zaten bu işi yapan insanlar nitelikli olmasalar işveren tarafından iş akitleri feshedilerek görevine son verilebilecek durumdayken bunun tekrardan sınav esasına göre olması, FETÖ yapılanması çerçevesinde uzun yıllardır sınavların güvenliği noktasında da sorunlar var. ÖSYM merkezli bile yapsa bu sınavları ne kadar güvenli olacağı, ne kadar soru sızdırılacağı meçhuldür. Ayrıca bir mülakat tümüyle zaten bu topraklarda sınavsız bir torpil anlamına geldiğini hepimiz biliyoruz” diye konuştu.

ANAYASA HUKUKU AÇISINDAN PROBLEM…

Yavuz ayrıca, “Taşeronlara kadro verilmesi işlemi yalnızca taşeronları değil bunun dışında anayasayı ve sosyal tarafları ilgilendiriyor. Sosyal taraflar uzun yıllardır uluslararası çalışma örgütünün de esaslarında biri olan 3’lülük ilkesine dayalı olarak çözümlenmesi gereken bir durum. Hükümet yine KHK ile böyle bir görüşmeden kaçınarak tek taraflı olarak yaptı. OHAL sürecinde meclis tümüyle bu tip hukuksal düzenlemelerden uzak tutuluyor. Tek taraflı olarak hükümet iradesiyle düzenlemeler yapılıyor. Düzenleme kısmen işçiler açısından olumlu da olsa anayasa hukuku açısından ileriye ilişkin bir problem çıkaracağı aşikardır” dedi.


YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.