Başsavcı, örgütü anlattı!
Samsun’da, FETÖ’den tutuklu eski Trabzon Başsavcısı ve eski Samsun Cumhuriyet Savcısı A.K., itirafçı olup örgütle bağlantısını anlattı
Samsun’da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmasında örgütün gizli haberleşme ağı olan ByLock kullandığı tespit edilen ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklanıp Samsun Cumhuriyet Savcısı iken meslekten ihraç edilen eski Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı A.K, ‘Etkin pişmanlık Yasası’ndan yararlanmak istediğini belirterek mahkemeye verdiği dilekçenin ardından itirafçı oldu ve mahkemeye örgütlü ilgili bilgiler verdi.
SAMSUN’DA DA GÖREV YAPTI
FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Samsun Cumhuriyet Savcısı iken 15 Temmuz darbe girişi sonrası tutuklanan ve örgütün gizli haberleşme ağı ByLock kullandığı tespit edilerek meslekten ihraç eden savcı A.K.’un yargılanması devam edildi.
PİŞMANLIK YASASI’NDAN YARALANDI
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan hakkında dava açılan A.K, 14 Ocak 2018 tarihli mahkemeye dilekçe vererek “Etkin Pişmanlık Yasası”ndan yararlanmak istediğini belirtti ve örgütle ilgili bilgi vermek istediğini ifade etti. Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesinde re’sen celse açılıp tutuklu bulunduğu Silivri 6 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevinden Sesli ve Görüntümü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile görüntülü olarak duruşmaya katılan A.K, “Etkin Pişmanlık Yasası”ndan yararlanmak istediğini söyledi.
‘ÖRGÜTSEL ANLAMDA TOPLANDIK’
Savcılık mesleğine kendi isteği doğrultusunda başladığını ve örgütün herhangi bir talimatının bulunmadığını ifade eden A.K, “Trabzon’da çalışırken önce o dönem Rize Başsavcısı olan (A. A) ve Giresun Başsavcılığına atanan (A.B.) ile örgütsel anlamda toplanmaya başladık. Örgütte kişiler birbirini aynı kıdemde ve yaşta ise tanıyabilir veya aynı dönemse birbirini tanıyabilir. Örgütte yapılanma gereği kişiler kendilerine tanımadıkları örgüt üyelerine belli etmezler. 17-25 Aralık olayı olarak kamuoyunda bilinen soruşturmayı örgütün yönetip yönetmediğini bilmiyorum” dedi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı iken 2014 yılı Ocak veya Şubat ayında kod adı Şahap olan gerçek ismini bilmediğim bir kişinin makamına geldiğini belirten A.K, “Kendisi yanlış hatırlamıyorsam E.D.’ün selamı ile benim yanıma gelmişti. Şahap kod adlı kişi Trabzon merkez de bir dershanede öğretmendi. Trabzon lojmanında 2 defa benim evime geldi. Bu Şahap kod adlı kişi 2014 HSYK seçimlerinden önce Samsun’da bir araya geldiğimiz kişiydi. Şahap kod adlı kişi bana ve (A.B.)’a örgütsel anlamda sohbet veriyordu. Bize yürüttüğümüz soruşturmalar ile ilgili herhangi bir soru sormuyordu. Trabzon’da çalışırken örgütü ilgilendiren bir dava olmadığı için hiçbir soruşturma kapsamında ben örgüt lehine hareket etmedim. 2014 yılı yaz kararnamesi ile Samsun Savcılığına düz savcı olarak atandım. Ben 2014 yılı Ağustos ayında göreve başladım” diye konuştu. Örgütün kalabalık bir şekilde toplanmayı uygun bulmayacağını söyleyen K, “Bunun tek istisnası 2014 HSYK seçimlerinden önce yukarıda bahsettiğim toplantıydı. Seçimden sonra Samsun Adliyesinde çalışan hakim ve savcılarla örgütsel anlamda bir araya gelmedik” dedi.
SAMSUN ADLİYESİ’NDEKİ FETÖ’CÜLER
Samsun Adliyesindeki FETÖ yapılanmasını çok bilmediğini ileri süren A. K, “(Y.S.)’yı ismen tanıyordum. (S.S)’yı Samsun’a gelmeden önce tanımıyordum. (S.S.) bir konuşma esnasında bana ‘benin üniversite döneminde cemaat ile bağının olduğunu ondan sonra da olmadı’ dedi.(E. K) ve (M.Y.) örgütsel bağının olduğunu biliyorum. Ancak kendileri ile örgütsel bir bağım olmadı. Samsun Adliyesindeki örgüt üyesi hakim savcıların sohbete gidip gitmediklerini bilmiyorum. (İ. B)’ın örgütsel bağı olup olmadığını bilmiyorum. (F.B.B.)’ın örgütsel bağı olup olmadığını bilmiyorum. Örgütten olduğunu bildiğim ancak örgütsel faaliyette bulunmadığım kişiler şunlardır:
( A.H.)’nin örgütten olduğunu biliyorum, (B. E.)’in müsteşar olana kadar örgüt bağı olduğunu biliyorum. Duyduğum kadarıyla B.E. müsteşar olduktan sonra örgüt ile bağını kesti. (T.G), (A.K), (H.S.) ve (A. B.)’nun örgütten olduğunu biliyorum. 2014 HSYK üyelerinden (M.K.Ö), (S.T), (Ş.I) ve (A.B.)’nun örgüt ile irtibatlı olduğunu biliyorum. Bu bilgilerim mesleki kıdemime dayanıyor.
Eski Yargıtay Üyeleri olan (H.Y.), (S.M), (D.A). (I.Z), (M.Ö)., (M.K)., (A.E), (Ş.S)(İ.E)., (A.Y.), (T.T.), (O.Ç.l), (O. İ.) (D.,) (R.A.), (F.S.), (M.Y.), (Y.A.), (F.Y)., (U.Ö.), (S.A.), (V.T.),( F.S.), (Ü.U)., (H.A.K.), (H. A.), (T.A.), (S.Ç.) ve (M.D.) örgüt ile bağlantılı kişilerdir. Bu saydığım kişilerin başsavcıdır, Yargıtay üyesidir. Bazıları memleketlimdir, (V.T.)’yı hukuki anlamda görüş sormak için aradığımdan soruyorum. T.A. bakanlık bilgi işlemde idi oradan tanıyorum. Bu bahsettiğim kişiler ile ilgili bilgilerimi yukarıda bahsetmiş olduğum ve örgütten olduğunu söylediğim arkadaşlarım ile yaptığım sohbetlerde konuşurken öğrendim. Etkin pişmanlık kapsamında bildiğim herşeyi anlattım. Ben samimi olarak bildiklerimi anlattım. Örgüte katıldığım için pişmanlığımı arz ettim. Bildiğim herşeyi anlattım. Hiçbir bilgiyi saklamıyorum. Tahliyemi talep ediyorum” diye konuştu.
ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILACAK
Mahkeme, A.K.’un 18 aydır tutuklu olması, delillerin toplanmış olması, karartılacak ve etki edilecek önemli bir delilin kalmaması, sanığın mahkemeye verdiği pişmanlık dilekçesi ve bu celse vermiş olduğu savunmaları göz önünde bulundurarak etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma ihtimalinin bulunması, sanığın ileride alması muhtemel ceza miktarı ve sabit ikametgah sahibi olduğu göz önünde bulundurularak, yurt dışına çıkış yasağı getirilip, duruşmalara katılma şartıyla, elektronik kelepçe takılarak Samsun dışına da çıkış yasağı getirilip adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Duruşma 6 Şubat tarihine ertelendi.