Dolar 35,4162
Euro 36,3058
Altın 3.058,36
BİST 9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 7°C
Sal 7°C

Dul ve Yetim Maaşlarında Yeni Dönem! Yaş Sınırı Arttı!

Dul ve Yetim Maaşlarında Yeni Dönem! Yaş Sınırı Arttı!
10 Ocak 2025 18:25 | Son Güncellenme: 10 Ocak 2025 19:53

Türkiye’de dul ve yetim maaşları yeni yılla beraber artarken, Belçika’da da dul ve yetim maaşlarına ilişkin önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre, Belçika’da dul ve yetim maaşı almak isteyenler için yaş sınırına yeni düzenleme getirildi. İşte detaylar…

2025 yılı itibarıyla Belçika’da dul ve yetim maaşlarıyla ilgili önemli değişiklikler hayata geçti. Bu kapsamda, dul ve yetim maaşlarını kapsayan “overlevingspensioen” (hayatta kalan eşin maaşı) uygulamasında yeni düzenlemeler yapıldı.

2024’te dul aylığı alabilmek için kişinin eşinin öldüğü tarihte minimum 49 yaş 6 ay olması gerektiği ifade edilmişti. Fakat, bu yıldan itibaren bu yaş sınırı 50’ye yükseltildi. Bundan sonra 50 yaşından küçük olan kişiler, dul aylığı yerine geçici bir “geçiş ödeneği” alacak.

Bu düzenlemenin arkasındaki gerekçenin 50 yaşından küçük dul ve yetimlerin hâlâ iş gücü piyasasında etkin olarak çalışabilecek durumda olduğu belirtiliyor. Geçiş ödeneğinin süresi ve tutarı, hayatını kaybeden kişinin durumuna göre farklılık gösterebilecek.

3 YILA KADAR UZAYABİLECEK

Yeni değişiklikle beraber geçiş ödeneği, genellikle 1.5 yıl boyunca ödenecek ve miktarı, dul aylığıyla aynı tutarda olacak. Fakat, hayatını kaybeden kişinin bakmakla yükümlü olduğu çocuklar varsa, bu süre 3 yıla kadar uzayabilecek. Bunun yanı sıra, bakmakla yükümlü olunan çocuğun 13 yaşından küçük olması halinde, geçiş ödeneği süresi 48 aya kadar çıkabiliyor.

Serbest çalışan birinin vefatının ardından geçerli olan dul ve yetim aylığı için başvurular, Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigorta Kurumu (RSVZ) resmi internet sitesinden gerçekleştirilecek.