Dolar 34,6026
Euro 36,3154
Altın 2.929,96
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

Bafralılara Sorduk Pazar Fiyatlarından Memnun musunuz?

Yenigün Gazetesi olarak Büyük Pazarda satıcıya pazar fiyatlarını sorduk

Bafralılara Sorduk Pazar Fiyatlarından Memnun musunuz?
REKLAM ALANI
10 Ağustos 2018 14:40 | Son Güncellenme: 27 Ekim 2018 13:20

Yenigün Gazetesi olarak Bafralı vatandaşların görüş ve düşüncelerini almak adına bugün Bafra’nın Büyük Pazarındaydık. Büyük Pazarda satıcıya, Pazar fiyatlarını, satıcı olarak sizin ve alıcının memnuniyetini ve geçen sene ile bu sene arasında fiyat farkı var mı, varsa sebebi nedir şeklinde sorduk. Aldığımız cevap ise büyük tüccarların ürün saklaması veya bekletmesi şeklindeydi.

BAFRA’DAKİ ÇEŞİTLİK, BOLLUK VE UCUZLUK BAŞKA HİÇBİR YERDE YOK

HASAN YILDIZ:

Ben Tekirdağ’ın Kapaklı İlçesinde yaşıyorum. Ve yaklaşık 1 haftadan beridir de Bafra’dayım. Buradaki fiyatlara baktığımızda Tekirdağ’dan yüzde yüz ucuz. Bafra bir üretim yeri. Buradaki çeşitlik ve bolluk çoğu şehirde yok. En azından benim yaşadığım yerde yok diyebilirim. Mesela Tekirdağ’daki ürün ile Bafra’daki ürün arasında çok yüksek fiyat farkı var. Bunun yanı sıra Tekirdağ’daki ürünün kalitesi Bafra’daki ürünün kalitesinin yanına yaklaşamaz. Örneğin, ben Bafra’ya en son gelirken patlıcanın kilosu 3.5 TL idi. Burada resmen bedava. Domatesin kilosu burada 1.5 TL orada 3.5 TL ile 5 TL arasında değişiyor. Yani Bafra’daki Pazar ürünlerinin hem kalite, lezzet hem de fiyat olarak büyük bir fark var.

BAFRA’NIN YERLİ MAHSULLERİ ÇIKMAMIŞTI

SERKAN ESEN:

Pazar fiyatları şu an da gayet normal. Mesela bundan 1 ay önce fiyatlar yüksekti. Çünkü henüz Bafra’nın yerli mahsulleri çıkmamıştı. Şu an yerli mahsullerimiz çıktı ve üzüm, şeftali hariç her şey Bafra’nın malıdır. Domates 1.5 TL ama alıcılar hala bundan şikayetçi. Halbuki bedava versek neden bedava verdin demezler. Şimdi Antalya domatesini kışın 4 TL veya 5 TL’ye şikayet etmeden alıyorlar. Ama Bafra’nın yerli ve daha güzel domatesini yazın 1.5 TL’ye alırken pahalı diyorlar. En başında dediğim gibi şu anda fiyatlar gayet normal ve satış da iyi gidiyor. Ama alıcının pek memnun olduğunu söyleyemem.

SERMAYE İNSANLARI, KÜÇÜK İNSANLARI EZİYOR

MENDUH DARICI:

Pazar fiyatlarında sattığımız ürünlerde %40’ın üstünde fiyat farkı var. Müşteri rahat bir şekilde alışverişini yapamıyor. Örneğin 1 kilo ihtiyacı varsa fiyatlardan ötürü az alıyorlar. Yani halk ekonomik olarak tamamen dibe vurdu. Bunun sebebi istikrarsızlıktır. Fiyatlar sürekli kısa süreler içerisinde değişiyor. Bu ekonomik açıdan olsun, dövizden olsun her alandan etkiliyor. Bugün mesela pazarda satılan köy yumurtası tanesi 40 Kuruştan kolisi 12 Tl yapıyor. Fakat fabrikasyon yumurtaların kolisi 18 TL. Bizim Bafra’mız köylü pazarı. Köylünün geliri olmayınca bizden alamıyorlar. Bizden alamayınca da kart mahkûmu oluyor. Böyle olunca ortaya karamsar bir tablo çıkıyor. Yani fiyatlarda bir istikrar olsa her halükarda alınacak. Ama fiyatlar sürekli oynarsa, inip çıkarsa bu sefer alıcı da şüpheleniyor. Geçen hafta ucuzdu şimdi neden pahalı diyerek almıyor. Fiyatların ise bu kadar değişmesinin sebebini ben büyük tüccarlarda görüyorum.  Yani sermaye insanları, küçük insanları eziyor. Geçen aylarda aynı şeyi patates üzerinde yapmışlardı. Kilosu 1.5 TL’den satılan patates bir anda kilosu 5 TL’den satılmaya başlanmıştı. Şimdi aynı şeyi yumurtanın üstünde de yapıyorlar. Satıcıda ki ürünün bitmesini bekliyorlar ve kendi sakladıkları, depoladıkları ürünleri bir anda piyasaya sürüyorlar. Bu çok yanlış bir davranış ve bu durum tüm satıcı ve tüketiciyi etkiliyor.

NE ALICI MEMNUN NE SATICI

İBRAHİM OĞUZ:

Şu anda fiyatlar ucuz. Geçen dönemlere aylara baktığımızda fiyatlar çok çok ucuz. Ama bu durumdan da yine ne alıcı memnun ne satıcı. Sadece şimdilik fiyatların düşmesinden dolayı biraz rahatladığımızı ifade edebiliriz. Bunun yanı sıra geçen sene ile bu sene arasında da pek bir fiyat farkı yok. Hemen hemen aynı diyebiliriz.

SATICI OLARAK MEMNUN DEĞİLİZ

NACİ YILMAZ:

Pazar fiyatları şu anda normal. Ama kısa zaman aralığında çok inip çıkıyor. Hava şartları bu durumu çok etkiliyor. Bunun yanı sıra alıcı fiyatlardan pek memnun değil. Aynı şekilde biz de satıcı olarak memnun değiliz ama bu durumu kontrol altında tutanda bizler değiliz. Yalnız şöyle bir husus var. Bu aylar konserve ayları olarak nitelendirdiğimiz bazı ürünlerin konserve haline getirilerek saklanmaya başladığı aylar. O yüzden fiyatlardan memnun olmasalar da satış yapabiliyoruz.

BÜYÜK TÜCCARLAR ÜRÜNLERİ DEPOLAYIP SAKLIYORLAR

DAVUT GÜNGÖR:

Geçen sene ile bu sene arasında fazla bir fiyat farkı yok. Müşterimiz memnun gibi duruyor. Fakat piyasa da bir durgunluk var. Hemen hemen her üründe satışlar pek iyi söylenemez. Bu sadece Bafra içinde geçerli değil her yer için aynı şekilde. Birde bir şeyden bahsetmek istiyorum. Bazı büyük tüccarlar patates, soğan vb ürünleri depolayıp saklıyorlar. Daha sonra satıcıda ürün bittiğinde piyasaya sürüyorlar. Hal böyle olunca fiyatlar tavan yapıyor. Bu durumdan vatandaş yani alıcı çok şikayetçi. Fakat bizimde memnun olduğumuzu söyleyemeyiz. Bizi de çok etkiliyor. Şöyle bir durum var. Fiyat ne kadar düşerse vatandaş daha fazla olur böylelikle herkes kazanmış olur.

HER HALÜKARDA SATIŞ YAPABİLİYORUZ

RECEP ÇAKMAK:

Fiyatlarda tam şu anda bir artış var. Bunun sebebi de sok birkaç gündür yağan yağmurdan. Böyle devam ederse de bana göre daha da artmaya devam edecektir. Satış konusuna gelirsek biz satışımızı yapabiliyoruz. İnsan yemek ihtiyacını gidermek için mecbur alıyor. Ama fiyatlardan memnun değiller. Örneğin mısır fiyatları bir süredir ucuzdu. Fakat sezonun bitmeye başlaması ile yani mısırların azalmaya başlamasıyla fiyatlar mısırda da yükseldi.

BU SENE BAFRA’DA FAZLA ÜRETİM OLMADI

ÜMİT YİĞİT:

Bence geçen sene ile bu sene arasında büyük bir fiyat farkı var. Bunun sebebi de geçen sene yerli ürün olarak Bafra çok üretimde bulunmuştu. Ama bu sene fazla üretim olmadı. O yüzden de fiyatlar geçen seneye göre artış gösterdi. Geçen sene domatesin kilosunu 50 Kuruştan satıyorduk. Şimdi ise 1.5 TL’den satıyoruz. Satış konusunda fazla bir satışımız olmasa da normal yani kötü değil. Fakat müşteri memnun mu hiç değil. Dediğim gibi geçen senenin fiyatlarıyla bu senenin fiyatları arasında böyle bir fark olunca, normal olarak müşteri bu durumdan şikayet eder.

SATICI OLARAK MEMNUNUZ

HAMİT İPEK:

Bafra’da diğer şehirlere oranla fazla ürün yetiştirildiği için buradaki fiyatlar çok ucuz. Yani pazarda şu an bolluk var. Bu bolluğun sebebi de kendi ürünümüzü satıyor olmamız. Böyle olunca fiyatlar normal fiyatlara göre çok ucuz. Bu yüzden de satış konusunda memnunuz. Alıcıyı pek bilemem ama satışlar iyi olduğundan satıcı olarak memnunuz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.