Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Bafra’da Görülmüş Şey Değil! Deve Kuşu Yetiştiriyor

Samsun’un Bafra İlçesinde makine mühendisi Mustafa Gün hobi olarak deve kuşu yetiştiriyor

Bafra’da Görülmüş Şey Değil! Deve Kuşu Yetiştiriyor
REKLAM ALANI
21 Eylül 2018 15:32

Bafra’ya bağlı Mardar Mahallesinde kendisine ait bir arsada ördek, kaz, güvercin ve keçi yetiştirmek için çiftlik yapan Mustafa Gün, aynı zamanda Deve Kuşu’da yetiştiriyor.

Daha önce Bafra ve Samsun bölgesinde deve kuşu yetiştirilmesi hiç görülmemişken çiftlik sahibi Mustafa Gün, deve kuşu ile birlikte toplamda 350 tane hayvan besliyor. Çiftlikte toplamda 350 tane hayvan bulunurken bunların büyük bir çoğunu kazlar oluşturuyor. Aynı zamanda çiftlikte bulunan kazlar, yerli ve yurt dışı olmak üzere 2 çeşitten oluşuyor.

“TOPLAMDA 350 TANE HAYVAN BESLİYORUM”

Bu işe hobi olarak başladığını dile getiren çiftlik sahibi Mustafa Gün, gazetemize yaptığı açıklama da şu ifadeleri kullandı. “Ben bu işe hobi olarak başladım. Bundan 5 sene önce 10 tane kaz ile başlamıştım. Daha sonra beslediğim kazların üretimi arttıkça çiftlik kurmaya karar verdim. Tabi bu üretim arttıkça bu kadar çok hayvanı beslemek için ilk önce geniş çaplı bir araştırma yaptım ve bunun neticesinde hangi hayvan daha verimli olur ve daha sağlıklı bakılabilir şeklinde araştırmamın sonucunda kendi çiftliğimi oluşturdum. Şu an da yaklaşık 350’ye yakın kaz besliyorum. Bunun  yanı sıra 2 tane keçim, güvercinlerim ve 2 tane de deve kuşum var. Kazlarımın bir bölümü yerli bir bölümü yurt dışından gelme.” Dedi.

“MAST KAZI EN ÇOK VERİM ALDIĞIM KAZ”

Daha sonra ticarete atıldığını dile getiren çitlik sahibi Mustafa Gün, şu şekilde devam etti. “5 sene önce başladğım bu işte yaptığım araştırmalar sonucunda, en karlı kaz beslemenin olduğuna kadar vermiştim.  10 tane ile başladığım kazları 1000 taneye kadar çıkarttım. Şimdi ise yaklaşık 350 tane damızlık kazım var. Üretim verimli gelmeye başladığı zaman işi ticarete dökmeye karar verdim. Bunun içinde Alman Mast kazı dediğimiz kazdan besliyorum. Alman Mast Kazları yılda yaklaşık 70 tane yumurta bırakıyor. Yerli kazlara göre hem kilosu, hem de verimi daha fazla olduğu için ilerleyen zamanlarda çiftliğimi bir ırk yapmayı düşünüyorum. Yani sadece Alman Mast Kazı besleyeceğim. Çünkü yerli kazların pek bir getirisi yok.” Dedi.

“PROFESYONEL OLMAYANA TAVSİYE ETMİYORUM”

Son olarak beslediği deve kuşlarından da bahseden çiftlik sahibi Mustafa Gün açıklamasına şu ifadelerde devam etti. “Makine mühendisi olduğum için benden deve kuşunu yumurtalarından çıkartmam için makine yapmam istenmişti. Yaptığım makine sonucu verim aldık ve bana hediye olarak deve kuşu verildi. Bende kendi çiftliğimde diğer hayvanlarıma zarar vermeyecek şekilde deve kuşların için ayrı bir yer yaptı. Deve kuşları yılda 70 taneye kadar yumurta yapar ve erkeği 150 kiloya kadar, dişisi 120 kiloya kadar çıkar. Fakat üçde biri et verir. Etinin kilosu 100 TL’den fazladır. Yumurtası 150 TL ve 200 TL arasında değişmektedir. Boş yumurtası bile 100 TL’dir. Bu hayvanların ilk 3 aylık süreci çok zordur. Sırf bu yüzden beslemede başarısız olan insanlar var. O yüzden deve kuşu bakmak için ilk önce profesyonel birilerinden eğitim alması gerekir. Bunun harici kimseye tavsiye etmiyorum.” Dedi.

Haber/Yenigün Gazetesi/Onurcan Sadıkoğlu

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.