Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C

Bafra Ovası’nda tütün dikimi başladı

Samsun’un Bafra Ovası’nda çiftçiler tütün fidesi dikimine başladı.

Bafra Ovası’nda tütün dikimi başladı
REKLAM ALANI
30 Mayıs 2019 11:41

Dünyanın ve Türkiye’nin sayılı tütün üretim merkezlerinden biri olan Bafra Ovası’nda 3 bin 700 hane tütün fidesi dikimine başladı. Traktörlerin arkasında yerleştirilen aparatlar ile dikim işlemlerini gerçekleştiren çiftçiler, geçen sene 19 liradan alınan tütünün bu sene 25 liradan alınacağını öğrendi. 2000’li yılların başında şimdiki üretimin yaklaşık 2 katını üreten çiftçiler, tekrar eski günlerdeki rekolteyi yakalamak için güneşin altında ter döküyor.

“10 BİN TONUN ÜSTÜNDEN TÜTÜN ÜRETMEK İSTİYORUZ”
Hedeflerinin 20 bin ton tütün üretmek olduğunu ifade eden Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “Bafra’nın 90 mahallesinin yaklaşık 70’inde tütün üretiliyor. Bu mahallelerin neredeyse tek geçim kaynağı, tütüncülük. Yan gelir olarak da hayvancılıkla uğraşıyorlar. Bugün Bafra’nın Ortadurak Mahallesi’nde incelemeler yaptık. 80 haneli mahalle tamamen tütüncülük yapıyor ve kente göç vermiyor. Bafra’nın tamamında 200 bin dekarın üzerinde tütün ekimi yapılıyor. 3 bin 700 sözleşmesi olan çiftçimiz var. Dünyada en kaliteli tütünün Türkiye’de olduğu belirtiliyor. Türkiye’de de en kaliteli tütünün Bafra’da olduğu söyleniyor. Bugün itibariyle 3 bin 700 hane ortalama 3 ton tütün üretse, 10 bin tonun üstünde tütün üretmiş oluruz. 2000-2005 yılları arasında Bafra’da 20 bin ton civarında tütün üretiliyordu. Özelleşme ve göçler, bu rekolteyi düşürdü. Ama geriye dönük bu rakamları yakalama umudumuz var. Çünkü kırsalda tütünden başka yapılacak ikinci bir alternatif yok” dedi.
Bafralı çiftçiler, kırsal mahallelerde tütün ve hayvancılık ile geçimlerini sağlıyorlar.  iha

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.