Coronavirüs Aşısı Gerçekten Üretildi Mi?
Veteriner Hekim Merve ÖZDEMİR Yazdı..
Yeni Tip Coronavirüs tüm dünyada ve 11 Marttan bu yana ülkemizde enfeksiyona sebep olan dış ortamda cansız hücre içinde canlı solunum yolu ile bulaşan bir mikroorganizmadır. Damlacıklar yoluyla bulaş mikroorganizmanın havada süzülmesi ya da damlacık boyutunun küçülmesi ile havada asılı kalması sonucu solunum yoluyla direkt gerçekleşirken , damlacıkların yüzeylere tutunması ile elimizin yüzeylere teması ve daha sonra elimizi yüzümüze götürmemizle indirekt bulaşma olur.
Yaşayabilmeleri ve üreyebilmeleri için canlı mikroorganizmaların DNA sarmalına ihtiyaç duyarlar. Coronavirüsler tek RNA yapılı virüslerdir ve her pasajda ortalama 3 nükleotit dizilimi değiştirirler.Bu da mutasyona eğilimli oldukları anlamına gelir.
Coronavirüs daha önce hayvanlarda gördüğümüz bir virüs ailesidir.Bu Yeni Tip Coronavirüs dediğimiz SARS-CoV-2 mikroorganizma daha önce dünya üzerinde görülmemiş ve hiçbir insanı enfekte etmemişti. Normal şartlarda hayvanları enfekte eden coronavirüsler dışında sadece Sars yeni bir virüstü ve tüm dünyada büyük can kayıplarına sebep olmuştu.
Coronavirüs ailesi Veteriner Hekimler tarafından uzun zamandır tanınan bir virüs ailesidir.Bu bağlamda yapılan çalışmalar meslektaşlarımız tarafından özenle yürütülmektedir.
Ankara Üniversitesi Biyoteknik Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Aykut Özkul Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Laboratuvarlarında ve Erciyes Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Aykut Özdarendeli korona virüse karşı (COVİD-19) serum,aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsünü izole etmeyi başardı. Bu aşı için çok önemli bir adımdı. Bu aşı çalışmalarını insan hekimleri değil biz veteriner hekimler daha sağlıklı şartlarda sağlarız.Çünkü ülkemizde Viroloji Anabilim Dalı sadece veteriner hekimliği fakültelerinde bulunuyor.
Bunun yanı sıra Covid-19 Bilim Kurulunda bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Hekimliği Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr.Mustafa Hasöksüz hocamızında dediği gibi bilim kurulumuzda konu hakkında bilgili ve tecrübeli hekim arkadaşlara ihtiyaç vardır.Bu aşı için süreyi azaltacak ve toplum sağlığı için bize süre kazandıracaktır. Ülkemizde olması gereken tek tıp tek sağlık sistemi bunun için gereklidir. İnsan,hayvan çevre sağlığı yoktur ve çözüm tek sağlıktır. Mutlaka olması gereken zoonoz (hayvandan insana geçen) hastalıklar konusunda disiplinler arası çalışmaktır.
İzole edilen virüs serum,aşı ve ilaçta büyük bir yol gösterici olacaktır. Ülkemiz bu konuda yetkin ve yeterlidir. Sağlıklı günler dilerim.