Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 11°C
Çar 13°C

TAM GAZ!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde(OMÜ) eğitim revizyonu maratonunda sıra ‘Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde. Rektör Ünal, “Lisansüstü eğitim ‘motor gücü’ olmalı dedi

TAM GAZ!
REKLAM ALANI
28 Ocak 2021 17:24

Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Lisansüstü eğitim, kendi başına bırakılacak bir alan değil, aksine deyim yerindeyse ‘motor gücü’ olmalıdır. Bu yönde yeni bakış ve anlayışımızla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

YENİ KURULACAK PROGRAMLAR
Donanımlı öğrenciler yetiştirerek Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayan, dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak uluslararası rekabette ülkemizi güçlendiren bir eğitim programı oluşturmak amacıyla tüm birimlerde eğitim revizyonu başlatan OMÜ yönetimi, revizyon çalışmalarına Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile devam etti. Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Bolat, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Kadir Ersin Temizel ile Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı eğitim revizyonu toplantısında; Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün genel durumu ve yeterlilikleri masaya yatırılıp mevcut ve yeni kurulacak programların değerlendirilmesi yapıldı.

PROF. DR. ALİ BOLAT’TAN SUNUM
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Bolat yaptığı sunumda, enstitünün durum raporunu paylaşarak idari yapı ve personel sayısından bahsetti. Bolat, 28 Mart 2020 tarihinde Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri, Güzel Sanatlar, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerinin kapatılarak yerine Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kurulduğunu hatırlattı. Bolat, bu tarihten sonra da Enstitüde; sürdürülebilir tarım, sosyal hizmetler, nöropazarlama olmak üzere birçok alanda yeni programların açıldığını söyledi.

5 BİN 616 YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ
Öğrenci sayıları hakkında detaylar veren Prof. Dr. Bolat, tezli yüksek lisansta 3 bin 491, tezsiz yüksek lisansta 773 ve doktorada bin 352 öğrenci olmak üzere toplamda 5 bin 616 öğrencinin bulunduğunu belirtti. Uluslararası öğrenci sayısına da değinen Bolat, yüksek lisansta 458, doktorada 236 olmak üzere 694 öğrencinin öğrenim gördüğünü dile getirdi. En son olarak 2020-2021 bahar yarıyılı başvuru sürecinde 4 bin 835 öğrencinin başvuruda bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Bolat, 2020 yılında ise bin 10 öğrencinin enstitüden mezun olduğunu vurguladı.

Müdür Prof. Dr. Ali Bolat, enstitünün kurumsal kimliğe kavuşması adına önemli bir mesafe katettiklerine işaret ederek, bundan sonraki süreçte aynı tempo ve motivasyonla çalışacaklarını sözlerine ekledi.

REKTÖR ÜNAL: DİL ÖNEMLİ KRİTER
Ardından üniversitenin hedefleri açısından görüş ve değerlendirmelerini aktaran Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise OMÜ’nün üniversiteler ligindeki pozisyonunu ciddi bir şekilde etkileyecek olgunun lisansüstü eğitim olduğunu vurgulayarak bu durumun da ‘dikey büyüme’ anlamına geldiğine dikkat çekti. Lisansüstü eğitimdeki değişkenlere değinen Rektör Ünal, “Burada farklı faktörler söz konusu: Mesela lisans öğrencilerinin ne kadarı istekli ya da doktorayı hedefliyor. Bu noktada yabancı dil önemli bir kriter, yine öğrencinin bu aşamayı hedeflememesi yahut meslek hayatında doktorayı zorunlu görmemesi gibi birçok etmen zikredilebilir. Bu bağlamda Üniversitemiz, 5 yıl, belki 10 yıl içerisinde stratejik hedefler olarak neleri önemsiyor dediğimizde, ilk sıraya lisansüstü eğitimini yerleştirmek zorundayız. Lisansüstünü güçlendirmesi açısından mutlaka lisans eğitimini sağlıklı bir zemine çekmeliyiz. Yani lisans eğitiminde mezun yeterliliğini sağlayan bir sistem kurgulamasıyla lisansüstü eğitim daha güçlü hâle gelecektir. Lisansüstü eğitim, kendi başına bırakılacak bir alan değil, aksine deyim yerindeyse ‘motor gücü’ olmalıdır. Bu yönde yeni bakış ve anlayışımızla yolumuza devam edeceğiz” dedi.

ESKİ KÜTÜPHANEDE YER AYRILACAK
Lisansüstü eğitimde fiziki mekân sorunu yaşandığını belirten Rektör Ünal, eski Kütüphane’nin bir katını bu yönde değerlendirmeyi planladıklarına işaret ederek şunları söyledi: “Lisansüstü eğitim öğrencileri için düşündüğümüz bu yerde öğrenciler tez savunması yapabilir veya seminerler düzenlenebilir ve bu etkinlikler de eş zamanlı izlenebilir. Burada bazı mekânlar ortak kullanılabilir ancak öğrencilerin odaklandığı ve kümelendiği yer, fiziki bir mekâna dönüşmeli zira üniversitemizin geleceği bakımından buna şiddetle ihtiyaç var. Lisansüstü eğitim ıskalandığında aslında kendi eğitim sistemimize zarar veriyoruz. Yani bir araştırma görevlisinin donanımı yetkin değilse arkasından gelen öğrenciler de yetersiz kalıyor. Bu nedenle lisansüstü eğitimi, bütün ayakları ve parametreleriyle değerlendirmeye almamız gerekiyor. Buna binaen bu konuda bireysel inisiyatifleri ortadan kaldırıp açılan programlara dair taahhütleri yerine getirmeliyiz. OMÜ; ülkemiz yükseköğrenimi ile Türkiye’nin gelecek algısı ve tasavvuruna katkı sağlayacaksa lisansüstü eğitimi kesinlikle yeniden formatlamamız lazım.”

İDEAL LİSANSÜTSÜ EĞİTİMİ
Rektör Ünal, devamında yüksek lisans eğitiminde kaliteyi arttırmak suretiyle doktorayı öğrenciler için cazip hâle getirmenin elzem olduğuna dikkat çekerek lisans eğitiminde başlattıkları revizyonu, lisansüstü eğitimde de bütün ağırlığıyla devam ettireceklerine vurgu yaptı. Rektör Ünal bu sürece dair ise “Birincisi: Mezun yeterliliğine ihtiyacımız var. İkincisi: OMÜ yönetimi olarak insan ve fiziki mekân kaynağı ile ekonomik destek noktasında seferber olacağız. Mezunumuzun bir yeterliliği yoksa mezun olacak diğer öğrencilerimizin de bir yetkinliği olmayacak. Bu anlamda ‘sıfır noktası’ndan başlıyormuş gibi ders içeriklerini, yöntemi ve yeterlilikleri elden geçirmek zorundayız. İlerleyen süreçte de mezun yeterlilikleriyle ilgili bir deklarasyonda bulunacağız. Çünkü mezunlarımız nereye giderlerse gitsinler Üniversitemizin yüzü olacaklar. Tabii, kurguladığımız bu sistemin fiziki mekâna ihtiyacı olacak ve bu yer de tasarladığımız ideal lisansüstü eğitimin gereklerini karşılayacak seviyede olmalı” diye konuştu.

MERKEZ KÜTÜPHANE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Üniversite bünyesindeki araştırma geliştirme (AR-GE) ve laboratuvar olanaklarına ilişkin yaptıkları çalışmada son aşamaya geldiklerini söyleyen Rektör Ünal, AR-GE çalışmaları ve araştırma merkezlerinde lisansüstü öğrencilere avantajlar sağlayacaklarını da sözlerine ekleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Öğrencilerimize bu avantajları sunmalıyız ki sahaya inebilsinler. Ayrıca Merkez Kütüphane’yi bir ‘ihtisas kütüphanesi’ne dönüştüreceğiz. Amacımız; olabildiğince hızlı bir şekilde yaklaşık 3 bin metrekareye tekabül eden ve 7/24 açık kalacak bir çalışma alanı açmak. Dolayısıyla öğrencilerimizi lisansüstü eğitim için heveslendirmek ve özendirmek arzusundayız. Kısacası Üniversitemizdeki lisansüstü eğitim, 3 aylık süre zarfında parantez içerisine alınmalı ve yukarıdan aşağıya bütün sorunlarıyla tartışılıp konuşulmalı. Temmuz ayında da yeni bir vizyonla yola devam etmek mecburiyetimiz var.”

Öte yandan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeleri olan akademisyenler de fikir, izlenim, talep ve değerlendirmelerini Rektör Ünal’la paylaştı. Buluşmada revizyon toplantısının ikinci turunun ana bilim dalları başkanlarıyla yapılması kararlaştırılırken bu süreç hakkında bir çalışma takvimi de belirlendi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.