Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

ÖĞRENCİ SIRALAMA VE YERLEŞTİRME

ÖĞRENCİ SIRALAMA VE YERLEŞTİRME
REKLAM ALANI
24 Şubat 2022 11:00 | Son Güncellenme: 24 Şubat 2022 17:11

ÖĞRENCİ SIRALAMA VE YERLEŞTİRME

Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan köklü değişiklikle üniversiteye yerleştirme sisteminde taban puan şartı kaldırıldı. Bu değişikliğin sonuçları sadece sınava hazırlanan öğrencileri etkilemekle kalmayacak, ilerleyen yıllarda toplumsal ve sosyal önemli sonuçları olacaktır.

Değişikliğin ne anlama geldiğini anlamak için bazı rakamlara bakmak gerekir.

  • 2021 YKS’da giren öğrenci sayısı 2.416.974
  • 2021 TYT’de 1 milyona yakın sınava giren barajı geçemedi.
  • 2021 YKS’da tercih yapanları %85’i bir üniversiteye yerleşti.
  • 2021 YKS’da 699.195 kontenjan boş kalmıştır.
  • 2021 YKS’da sınava giren adaylardan 217 bin 504’ü matematikte ve 312 bini de fende sıfır çekti.

 

Rakamlara bakıldığında üniversite öğrenci yerleştirme sistemimizde önemli bir sorun olduğu gözükmektedir. Ancak bu sorunun puan barajlarının kaldırılması ile çözüleceğini düşünmek sorunu basite indirmektir.

 

Bu değişikliği yapmanın amaçları ne olabilir?

 

! Herkesi üniversite mezunu yapmak…

! Taşradaki de boş kalan devlet üniversitesi  kontenjanlarını doldurmak…

! Özel üniversite kontenjanlarını doldurmak…

! Üniversiteleri yaygınlaştırmak, her ilçeye fakülte- yüksekokul açmak

! Üniversiteler yaygınlaşması ile sosyo-ekonomik , kültürel kalkınmaya sağlamak.

 

Kağıt üzerinde yazıldığında çok güzel hedefler sahada durum böyle mi?

Herkes üniversite mezunu olacaksa ne oldu ‘’ Meslek Lisesi, Memleket Meselesi’’ iddiamız? Yoksa İşletme mezunu çiftçiler mi, marangozlar mı, melek erbaplarımı mı yetiştirmek hedefimiz?

Alt yapısı ve akademik kadrosu yeterli olmayan İl-İlçe üniversite fakülte ve yüksek okulları ile yüksek liseler mi hedefimiz?

Acaba okur-yazarlıkları tartışmalı, dört işlem bile yapamayan , YKS ‘da sıfır çeken lise mezunlarının üniversitede aydınlanmaları hedefimiz?

Yoksa parası olanlar için özel üniversitelerin tüm kapılarını açıp, eğitimin daha da ticarileştirilmesi, eğitimde fırsat eşitliği makasının daha da artırılması mı?

Aslında bu soruların gündeme alındığı, tartışıldığı Milli Eğitim mekanizması,Eğitim Şurası, tam adıMÎLLÎ EĞİTİM ŞÛRASI, Milli EğitimBakanlığı’nın eğitim ve öğretimle ilgili konulan incelemek ve öneri niteliğinde kararlar almakla görevli en yüksek danışma kuruludur. Tüm eğitim paydaşlarının katıldığı 4 yılda bir yapılması gereken bir kuruldur. Maalesef son Şura kararlarında barajların kaldırılması yönünde alınmış bir tavsiye karar yok. O halde bu kararın alınma gerekçeleri ve şekli tartışmalıdır. Kaldı ki sınavlara bu kadar kısa zaman kalmışken alınan bu karar, oyun oynanırken oyunun kurallarının değiştirilmesi anlamına gelmektedir. Sahada 11×11 oynanan futbol müsabakasında oyuncu sayısının 70. Dakikada 14×14 çıkarılması demektir. Kararın olumlu tarafı müsabaka süresinin 30 dakika daha uzatılmasıdır. Temel Yeterlilik Testi sınav süresi  30 dakika artırılarak, 165 dakikaya çıkarılmıştır.

Yapılan bu değişikliklerle üniversiteye öğrenci seçme ve yerleştirme misyonu olan ÖSYM ‘nin açılımının Öğrenci Sıralama ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) şeklinde değişmesi gerekecektir.

 

Sağlıklı ve mutlu kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.