Dolar 34,6111
Euro 36,3068
Altın 2.917,03
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 15°C

‘OMÜ, KENDİNİ YENİLEMELİ!..’

Samsun’da OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, ‘araştırma üniversitesi’ çağrısını yineleyerek, “Yarım asırlık OMÜ, geleceğe yönelik stratejileriyle de kendisini yenilemeli” dedi

‘OMÜ, KENDİNİ YENİLEMELİ!..’
REKLAM ALANI
21 Mart 2022 17:48 | Son Güncellenme: 21 Mart 2022 17:51

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), ‘Doktora Öğretimi Değerlendirme Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Uzaktan Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda başlayan çalıştay, açılış konuşmalarının ardından çalıştay gruplarının çalışma odalarında yerlerini almasıyla devam etti.

‘YENİDEN ELE ALMAK ZORUNLU HALE GELDİ’
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren OMÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Bolat, “Son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, AR-GE çalışmaları, eğitimde çevrimiçi imkanlar ve tabii ki uluslararasılaşma, özellikle doktora programlarında yeni bir vizyon ortaya koymayı zorunlu hale getirmiştir. Dünyada artan bilgi gereksinimi ve buna bağlı olarak bilgide uzmanlaşma, yükseköğretimin en üst kademesinde yer alan doktora öğretiminde yapılacak düzenleme ve yenilikleri ülke stratejileri ve öncelikleri doğrultusunda yeniden ele almayı zorunlu hale getirmektedir” dedi.

‘ÇALIŞTAYIMIZ MUHASEBE İMKANI SUNACAK’
Türkiye’de 55 farklı türde toplam 545 enstitüde lisansüstü eğitim verildiğine dikkati çeken Bolat, “Ancak, doktoralı kişi sayısının on binde 3 gibi bir değerle Avrupa ülkelerinin gerisinde kalması burada hatırlanması gereken bir durumdur. Ülkemiz coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle, ortaya çıkan fırsatlar göz önüne alınarak, müfredattan sınavlara, bilimsel çalışma usullerinden eğitim-öğretimin bütün aşamalarına kadar daha yüksek bir nitelik kazandırmak üzere bu tür çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Düzenlemiş olduğumuz bu çalıştay, doktora öğretimi sürecinde yer alan öğretim üyesi, danışman, ana bilim/ana sanat dalı kurulları, ana bilim/ana sanat dalı başkanları ve enstitümüz birimleri açısından da bir muhasebe imkanı sunacaktır” diye konuştu.

‘YARIM ASIRLIK OMÜ KENDİNİ YENİLEMELİ’
Prof. Dr. Ali Bolat’ın konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ise şunları söyledi:

“Öncelikle böylesine güzel bir etkinlikte birlikte olmaktan dolayı mutluyum. Umut ediyorum üniversitemizin, ülkemizin gelişmesi açısından ufuk açacak önerilerle ve kararlarla çalıştay serisini kapatacağız. Arkasından da bu çalıştaylardan çıkan kararların hukuki olarak uygulama zeminini bularak gerçekleştirmek istiyoruz. Çalıştaydan beklentimiz üzerinde biraz durmak istiyorum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi yarım asırlık köklü ve güçlü bir üniversite, ancak dünyada ortaya çıkan yeni durumları dikkate almak suretiyle sadece geçmişten güç alarak değil, geleceğe yönelik stratejileriyle de kendisini yenilemesi gerekiyor.”

‘KAMUYA VERDİĞİMİZİ BİR SÖZ VAR’
Lisansüstü faaliyette bulunan her bir anabilim dalının kendine ait bir deklarasyonu olması gerektiğini söyleyen Rektör Ünal, “Kamuya verdiğimiz bir söz var. Benim yüksek lisans mezunum şu becerilere sahip, doktoralım şu becerilere sahiptir. Bu diplomayı alan kişi bu becerilere sahiptir deklarasyonunu net olarak vermeliyiz. Lisans düzeyinde verilenlerin yüksek lisansta tekrar edilmemesi, yüksek lisansta verilenlerin doktora da tekrar edilmemesi gerekiyor. Merdiven gibi her bir basamak üstüne bir şeyler koyarak yukarıya taşımalı. Bugün biz yeterlilikleri belirleyeceğiz. Sonrasında da bu çalışmada oluşturulan söz konusu yeterliliklerin nasıl işleyeceğini ortaya koymak suretiyle çalışmaları devam ettireceğiz” diye konuştu.

‘HAK ETMİYORSA VERMEMEK GEREKİYOR’
Esas olan konunun ise ölçme ve değerlendirme olduğunu dile getiren Rektör Ünal, “Bu yeteneğe, yeterliliğe ve beceriye haiz olup olmadığını bir şekilde test etmemiz gerekiyor. Bu bazen bir tezle bazen bir uygulamayla olacaktır. Tez ve makale konusunda oluşan bir sektör var. Sürecini takip etmediğimiz, tanımadığımız bir öğrenci bir anda karşımıza çok iyi bir tez ya da makaleyle çıkabiliyor. Bu durumun önüne geçmeliyiz. Lisansüstünde bir öğrencinin elini tutuyorsak, bizi temsil edecek bir birey olarak görmek gerekiyor. Benim kanaatim şu, hak etmiyorsa vermemek gerekiyor. Hak edip etmediğini de bütün imkanları kendisine vermek suretiyle, ölçme ve değerlendirme sonuçlarıyla birlikte bu durumu da kavramak gerekiyor. Arzu ettiğimiz şey doktoranın özgün bir formata kavuşturulmasıdır. Lisansüstü eğitim ölçme ve değerlendirme dahil, yeniden değerlendirilebilir. Ama sonuç odaklı çalışmalar olmalı. Sayı odaklı bir çalışma değil de OMÜ’nün bir marka değeri var ve bu marka değeri güçlendirmek için yeniden değerlendirilmelidir” dedi.

‘ÖĞRENCİ, YAYINLANMA DUYGUSUNU TATMALI’
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olmak gibi bir vizyonu olduğunu söyleyen Rektör Yavuz Ünal, “Bunu gerçekleştirmek için el birliğiyle yapılması gerekenleri yapacağız. Üniversitenin geleceği açısından bu üniversiteye bu statüyü kazandırmamız gerekmektedir. Özellikle belirtmek istediğim konu şu, yapılan çalışmaların mutlaka yayına dönmesi gerekiyor. Öğrencilerin çalışmalarını yayınlama duygusunu tatması gerekiyor. Bu konuda da danışman hocalardan veya alanda ki uzman hocalar tarafından öğrencilerin yönlendirilmesi konusuna dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakemlik yaparken de aynı hassasiyeti göstermeniz gerekmektedir. Öğrencinin hazırladığı yayını değerlendirerek, gerçekten yayına uygun ise onay vermemiz, onun akademik kariyeri için daha doğru olacaktır’ diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.