EĞİTİMCİ
ÖZEL OKULLAR
Eğitim sistemimizin içerisinde devlet-resmi okulların yanında özel okullar da önemli bir rol üstlenmiştir.
Özel okul, devletin eğitim yatırımları, derslik ihtiyacı ihtiyacını hafiflettiği gibi, eğitimin kalitesi ve başarısı için rekabet ortamını da sağlamaktadır. Bu nedenledir ki devlet yakın zamana kadar yatırım teşvikleri, öğrenci teşviki, istihdam teşviki v.b teşviklerle özel okul yatırımcılarını desteklemekte idi.
Pandemi öncesinde bu teşvikler sayesinde eğitim sisteminde özel okul öğrenci oranı %12’lere kadar yükselmiş, ancak pandemi ve ekonomik krizle beraber bu oran % 7’lere kadar geriledi.
Özellikle ekonomik krizle beraber teşviklerin kaldırılması, velilerin yaşadığı ekonomik zorluklar özel okul sektörünü zora sokmuştur.
Girdi maliyetlerinin aşırı artması, öğretmen maaşları, fahiş yemek, kitap , kıyafet ücret artışları özel okul sahiplerini oldukça zorlamaktadır.
Aylık, haftalık hatta günlük girdi fiyat artışlarına rağmen okul öğrenci kayıt ücretlerinin yıllık belirlenmesi ve ek artış yapılamaması ve bunların veliye yansıtılamaması özel okul sahiplerine oldukça zora sokmaktadır.
Samsun özelinde ulusal eğitim markası özel okul kapanmış, 2 yerel özel okul bu ekonomik zorluklar nedeniyle kapısına kilit vurmuştur. Bu durum sadece özel okul sahiplerini değil, öğrencileri, öğretmenleri, çalışanları ve velileri mağdur etmiştir. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa özel okul sektöründe sıkıntılar artacak, kapanmalar devam edecektir.
Özel okul sektör temsilcilerinin bakanlık nezdinde girişimleri maalesef sonuç vermemiş, bu yüzden ulusal birçok eğitim markası okul zinciri küçülme veya kapanma yoluna gitmiştir.
Eğitim ve öğretimin özel-resmi ayrımı olmaksızın tüm öğrencilere kaliteli eğitim hakkı ve fırsat eşitliğinin sağlanması devletin temel görevi olduğu gibi vatandaşların da anayasal temel hakkıdır.
Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…