Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 26°C
Çok Bulutlu
İstanbul
26°C
Çok Bulutlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 26°C

‘ANAYASAL SUÇTUR!..’

Samsun’da CHP İl Başkanı Mehmet Özdağ, okullarda temizlik sorununun yaşandığını öne sürerek, İşgücü Uyum Programı’na(İUP) yönelik eleştirilerde bulundu

‘ANAYASAL SUÇTUR!..’
REKLAM ALANI
3 Ekim 2024 20:44

Yüksek KPSS puanına rağmen atanamayan genç bir öğretmen adayının intiharı sonrasında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, İşgücü Uyum Programı’na (İUP) tepki gösterdi. Özdağ, hükümetin tasarruf tedbirleri adı altında, çalışanlara asgari ücretin dahi altında ödeme yapılmasını eleştirerek, bu durumun anayasa ihlali olduğunu belirtti.

ANAYASA

İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI NEDİR?
Resmi Gazete’de 29 Ağustos 2024’te yayımlanarak yürürlüğe giren İşgücü Uyum Programı (İUP), tarım, hayvancılık, temizlik ve geri dönüşüm gibi sektörlerde esnek ve güvencesiz çalışma koşullarını yeni istihdam modeli olarak sunuyor. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, bu programın işsizlik istismarına dayalı olduğunu vurguladı ve çalışanların emeklerinin sömürüldüğünü ifade etti.

ANAYASA

‘CEP HARÇLIĞI BİLE OLAMAZ’
Özdağ açıklamasında özetle şunları söyledi:

“İşgücü Uyum Programı kapsamında yürütülen hizmetler için yönetmeliğin 12. maddesi ile maaş ödemesi yerine çalışana ‘cep harçlığı ödenmesi’ meşrulaştırılmış oldu. Bu yönetmelik ile çalışanlara ödenecek günlük miktar en fazla 566 lira 73 kuruş olacak. Haftada 3 gün çalışıldığında aylık toplam ödeme ise asagari ücretin yarısından da az, 6.800 TL civarında olacak. Yol ve yemek parası da verilmeyeceği hesaba katılırsa verilecek günlük yevmiye cep harçlığı bile olamaz!

‘OKULLAR MİKROP YUVASI’ İDDİASI
Eylül ayının ilk haftası uygulanmaya başlanan program kapsamında kamuda tasarruf tedbirinin uygulandığı okullarımızda hijyen ve temizlik krizi baş gösterdi.
Çünkü İşgücü Uyum Programı ile okulları temizleme işlerinde görevlendirilecek kişiler, ‘katılımcı’ ve ‘kursiyer’ adı altında çalıştırılıyorlar. Dolayısıyla okul temizlik işlerinde bu kapsamda çalıştırılanlara, yaşlılık, ölüm, malullük gibi uzun vadeli sigortaları yapılamıyor.

ANAYASA

İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÜCRET
Devletin önceliği, vatandaşlarını onurlu bir yaşam sürmeye yetecek gelir seviyesine ulaştırmak ve bunun için gerekli sosyal, ekonomik politikaları devreye sokmaktır. Sosyal devlet ilkesi bunun için vardır. Anayasamız da yurttaşlarımızın temel hak ve ihtiyaçlarının devlet tarafından güvence altına alınmasını öngörür. Bu çerçevede, insan onuruna yaraşır bir ücret politikası temel haktır. Oysa AKP önce muhtaç ediyor sonra sürdürülebilir muhtaçlık siyasetiyle toplumsal adaletsizliği de derinleştiriyor.

‘İNSAFSIZLIKTIR, SUÇTUR…’
Açlığın, yoksulluğun alabildiğine arttığı bir dönemde asgari ücretin yarısının bile altında ücretle ve üstelik güvencesiz çalışma koşullarını işsizliğe çare olarak sunmak insafsızlıktır, Anayasal suçtur. Bugün emek örgütlerinin neredeyse tümü hak arama eylemleri için sokaklardadır. Emeğin hakkını alması ve insanca, güvenceli çalışma koşulları sağlanması için tüm demokratik, meşru anayasal hak arama mücadelelerini destekleyeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.