‘ARTIK YETER!..’
Samsun’da, Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle SGK önünde bir açıklamada bulunan Büro Memur-Sen üyeleri, “SGK çalışanlarının emeğinin karşılığı emekçiye ödenmelidir” çağrısında bulundu
Samsun’da, 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen Sosyal Güvenlik Reformu’nun 16’ıncı Yıl Dönümü’nde kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası’nda Büro Memur-Sen üyeleri bir araya gelerek sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Büro Memur-Sen üyeleri, “SGK çalışanlarının emeğinin karşılığı ödenmelidir” dedi.
‘MAĞDURİYETLER ARTIK SON BULSUN’
Büro Memur-Sen Samsun İl Başkanı Ali Özbek ve bir grup sendika üyesi, Atakum İlçesi’ndeki Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) önünde bir araya geldi. Hafta nedeniyle gerçekleştirilen basın toplantısın açıklama yapan Şube Başkanı Ali Özbek, sGT çalışanlarının yaşadıkları sorunlar, hakları ve talepleriyle ilgili kısaca şunları söyledi:
“Sosyal Güvenlik Kurumu’nda uzun zamandır yaşanan problemleri ve ekmek mücadelesi için gecesine gündüzüne katan kurum personelinin yaşadığı zorlukları dile getirmek için bugün bir araya geldik. İçinde bulunduğumuz ayin ilk gününde de 1
Bilindiği üzere her yıl mayıs ayının 16’sını içine alan hafta, Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bizler bugün Büro Memur-Sen olarak Türkiye’nin 81 ilinde alanlardayız. Hafta boyunca, “SGK personelinin mağduriyeti artık son bulsun, emekleri zayi olmasın’ diye her platformda eylem ve açıklamalarla kararlı duruşumuzu sergileyeceğiz.
ÇARŞAMBA GÜNÜ 4 SAAT İŞ BIRAKACAKLAR
Bugün Türkiye’nin 81 ilinde SGK müdürlükleri önünde basın açıklaması ile SGK personelinin sorunlarını, mağduriyetlerini ve taleplerini dile getiriyoruz. Yarın, bugün dile getirdiğimiz açıklamamıza dikkat çekmek için tüm çalınanlarla birlikte ‘Siyah Giyme( eylemi yapacağız. Siyah renkte kıyafetler giyerek çalışma ortamlarımızda farkındalık oluşmasını sağlayacağız. 18 Mayıs Çarşamba günü yapacağımız 4 saat is bırakma eylemi ile ilgililere ‘artık sesimizi
duyun’ mesajı vereceğiz. Genel Merkez Yönetim Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda mesaiye 2 saat geç başlayıp, mesaiyi 2 saat erken bitireceğiz.”
İŞÇİ İLE MEMUR ARASINDAKİ ADALETSİZLİK
“Bizler kimseden haksız bir kazanç ya da lütuf istemiyoruz. Biz hakkIMIZI istiyoruz, alIn terimizin karşılığını istiyoruz” diyen Özbek, şöyle devam etti:
“Bizler mevzuatın ağır yükü altında ezilen, idari ve mali yönden attığı her imzanın yasal sorumluluğunu üzerinde taşıyan çalınanların, hakkettiği ücretlerin ödenmesini talep ediyoruz. Bizler COVID-19 pandemi sürecinde dünyanın imrenerek baktığı ve sorunsuz sistemiile herkesin takdir ettiği Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki personelin hakkının teslim edilmesini istiyoruz. Bizler kurum çalışanlarının 666 Sayılı KHK ile ellerinden alınan, fazla mesai ücretleri, ikramiyeler ve ek ödemelerin tekrar verilmesini istiyoruz. Bizler kamu işçisi ile memurlar arasındaki maaş farkı adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. SGK’da çalışan bir işçinin maaş 11 bin TL’yi bulurken asıl işi yapan bir memurun maaşının 6-7 bin lira gibi komik rakamlarda kalmasını kabul etmiyoruz.”
‘EMEĞİN KARŞILIĞINI EMEKÇİYE ÖDEYİN’
666 Sayılı KHK ile ‘eşit işe eşit ücret’ anlayışının getirilmeye çalışıldığını hatırlatan Sendika Başkanı Ali Özbek, “Bizler de buradan yetkililere soruyoruz ve diyoruz ki, ‘SGK çalışanlarının işine eşit iş hangi kurumlarda vardır
ve buralarda hangi ücretler ödenmektedir. Bunun adı eşit işe eşit ücret değil, eşit unvana eşit ücrettir. Bu nedenle emeğinin karşılığı emekçiye ödenmelidir” diye konuştu.
Sibel TOPAL