BAFRA TARIMI VE MİLAT FİDE
Merhabalar ben Ziraat Mühendisi Kübra Karatoprak Antalya doğumluyum. Üniversite öğrenimimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümünden mezun oldum. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji ana bilim dalında yüksek lisans yapmaktayım. Üniversite zorunlu dönem stajımı tamamladıktan sonra 3 yıl süre ile SYNGENTA firması Karadeniz Bölgesinde gönüllü stajyerlik yaptım. Milat Fide 1453 Tarım Market Ltd. Şti firmasında Ziraat Mühendisi olarak çalışmaktayım. Ziraat Mühendisliği ülkemizde önemli meslekler arasında yer almaktadır. Son dönemde yaşanan Pandemi süreci içerisinde tarım ve Ziraat Mühendisliğinin değeri de tekrar anlaşılmış oldu. Ziraat Mühendisleri olarak toprağımızı ve suyumuzu daha verimli kullanarak toprağımıza ve suyumuza sahip çıkmaktayız. Ülkemizde Üreticilerimize farklı üretim teknikleri ve yenilikleri, yeni buluşlarımızı, birim alandan nasıl yüksek ürün alacağımızı, hastalık, zararlı ve yabancı otlardan ürünlerimizi nasıl koruyacağımızı, doğru sulamayı ve hangi sulama sistemi kullanacağımızı, dengeli ve doğru gübrelemeyi ve besinleri nasıl üreteceğimizi anlatarak gıda ihtiyacını karşılayarak üreticilerimizin yanında oluyoruz. Üretimin her zaman yanında olduğumuzu göstererek bir çiftçi gibi, bir mühendis gibi düşünerek üreticilerimizi destekliyor ve çiftçilerin gelişimi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Bafra’da faaliyet gösteren Milat Fide 1453 Tarım Market Ltd Şti. Şirketimiz 2018 yılında Bafra’da kurulmuştur. Şirketimiz üreticilerimizin fide ihtiyaçlarını karşılamak üzere ilk önce fidelik olarak kurulduktan sonra Zirai İlaç, Bitki Besleme, Gübre, sulama sistemleri, agril ve sebze fidelerini çitçilerin hizmetine sunmaktayız. Çiftçilerimizin daha kaliteli ürünler ve daha fazla kazanç elde etmeleri amacıyla teknik olarak sahada destek vererek devamlı üreticilerimiz ve üretimi amaçlayarak çiftçilerimizin yanında yer almaktayız.
Bafra ilçemiz tarımsal üretimde Türkiye’nin en büyük ve en önemli ovaları içerisinde yer almaktadır. Bafra ilçemizde birçok tarımsal ürün yetiştirilmektedir. Bu ürünler içerisinde şu an hasatları yapılan Brassica grubu olarak adlandırdığımız kırmızı lahana, beyaz lahana, karnabahar ve brokoli yer almaktadır. Bu ürün gruplarına kışlık ürünlerde diyebiliriz. Brassica grubu içerisinde Bafra Türkiye’nin önemli üretim yerleri arasında kendini göstermektedir. Burada yetiştirilen ürünler Türkiye’nin farklı yerlerine gönderilmekte ayrıca yurtdışına da ihracatı yapılmaktadır. Bölgemizin ve Türkiye’nin önemli Brassica grupları Bafra’da yoğun olarak yapılmaktadır. Türkiye’de yetiştirilen ve üretimi yapılan Brassica (kırmızı lahana, beyaz lahana, karnabahar, brokoli) pazarının; kırmızı lahananın %58’ni, beyaz lahananın %19’nu, karnabaharın %9’nu ve brokolinin %5’i Bafra tarafından karşılanmaktadır.
Bafra Türkiye’de her geçen gün potansiyeli artan, tarımsal yatırımların arttığı bir ilçemizdir. İlçemizin üretiminin artması yanında bu üretimlerin pazarlanması ve Bafra’nın markalaşması adına Bafra tarımını Türkiye ve dünyanın birçok yerine duyurmalıyız.
Kübra Karatoprak
Yüksek Ziraat Mühendisi