Dolar 34,5496
Euro 36,0037
Altın 3.003,06
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

Bafra’da aşılı ceviz üretimi: Hedefler aşıldı!

Bafra Orman Fidanlığında 2017 için belirlenen 10 bin aşılı ceviz üretim hedefi aşılarak, 12 bin aşılı ceviz fidanı üretimi gerçekleşti

Bafra’da aşılı ceviz üretimi: Hedefler aşıldı!
REKLAM ALANI
24 Nisan 2017 13:10

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkenin geleneksel ağaç türlerinden birisi olan cevizi korumak ve yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Samsun Bafra Orman Fidanlığında 2017 için belirlenen 10 bin aşılı ceviz üretim hedefi aşılarak, 12 bin aşılı ceviz fidanı üretimi gerçekleşti.

DİKİLEN FİDANLARIN GELİRLERİ 49 YILLIĞINA KÖYLÜLERİN OLUYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı uygulamaya koyduğu “Ceviz Eylem Planı” ile aşılı ceviz fidanı üretiyor ve yeni ceviz ormanları kurarak, ülkemizin geleneksel ağaç türünü güvence altına alıyor. Ayrıca orman teşkilatı, orman köylerine ve mahallelerine yakın yerlerde bozuk orman alanlarına gelir getirici türde ağaçlandırmalar yaparak o bölgede yaşayan vatandaşlara parselleyerek dağıtıyor. İsteyenler arasında kura çekilerek kullanımı verilen bu ormanlarda fidan dikimi, çevresinin koruma altına alınması, bakım üç yıl boyunca orman teşkilatı tarafından ücretsiz yapılıyor. Buralara dikilen ağaçların geliri ise 49 yıllığına vatandaşların oluyor.

HAYAT ŞARTLARI İYİLEŞECEK

Gelir getirici tür ağaçların başında ise ceviz geliyor. Bu kapsamda Bafra Orman Fidanlığında aşılı ceviz üretim çalışmaları yapılıyor. Fidanlıkta bu yıl 12 bin cevizin aşılanması tamamlandı. Hedef ise 10 bin olarak belirlenmişti. Üretilen bu fidanlar orman köylüsünün hayat şartlarının iyileştirilmesi için kullanılacak.

ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR

Ülkemizin, cevizin gen bankası ve anavatanı olmasına rağmen ceviz üretimimizin iç tüketimimizi karşılamadığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Yıllık tüketimimizin büyük bir kısmı ithal ediliyor. Bu sebeple Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ceviz fidanı üretimine ve dikimine ağırlık vererek, yeni ceviz ormanları kuruyoruz” dedi.

ORMAN KÖYLÜSÜNÜN GELİR KAYNAKLARI ARTIYOR

Kurulan yeni ceviz ormanları ile bir taraftan bozuk orman alanlarının üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlandığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Diğer taraftan ise orman köylümüzün gelir kaynaklarını artırıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.