Bafra’da Kızılırmak’a HES yapılacak!
Samsun’un Bafra ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerine, ‘yılda 50 bin metreküp ve üzeri malzeme çıkarılması planlanan dip taraması projeleri’ kapsamında yapılan Regülatör ve Hidroelektrik Santrali’ne (HES) onay çıktı. Projeye ‘ÇED olumlu’ raporu verildi
Samsun’un Bafra ilçesi Doğankaya, Derbent ve Kozağzı Mahallesi sınırları içerisinde Kızılırmak Nehri üzerine, Ceyduru Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Duru Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) (23,50 MWm/21,99 MWe), Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesi’ne onay çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklama ile proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verildiği kaydedildi.
YILDA 50 BİN METREKÜP MALZEME
280 milyon 671 bin 962,70 TL bedeli olan Ceyduru Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan proje, ‘Kurulu gücü 10 MWm ve üzeri olan hidroelektrik santralleri’, Madde 27 – Madencilik Projeleri, ç) bendi “400.000 ton/yıl ve üzeri kırma, eleme, yıkama ve cevher hazırlama işlemlerinden en az birini yapan tesisler” ve Madde 31- Altyapı tesisleri, (m) bendi “50.000 m3 ve üzeri malzeme çıkarılması planlanan dip taraması projeleri” kapsamında yer alıyor.
‘DEĞERLENDİRME OLUMLU’
Samsun Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü; söz konusu proje ile ilgili olarak hazırlanan son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından yeterli bulunduğu ve nihai kabul edildiğini duyurmuştu. Son yapılan duyuruda ise “Samsun ili Bafra, ilcesi Doğankaya, Derbent ve Kozağzı Mahallesi sınırları içerisinde, Kızılırmak Nehri üzerinde mevkiindeki Ceydruu Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Duru Regülatörü ve HES (23,50 MWm/21,99 MWe), Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Hazır Beton Santrali projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup; Samsun Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi.