Bafra’nın gururu Dursunlar Tarım Tüm Türkiye’de
Bafra’da 16 yıllık tecrübesi ile tarımla ilgili her türlü konuda birçok yeniliğe imza atan Dursunlar Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dursun ile keyifli bir sohbet ettik…
Bafra’da 16 yıldır Tarım Sektöründe bulunan, Bafra’da tarım konusunda büyük işler başarmış ve son 5 yıldır da fidecilik yapan, Dursunlar Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dursun ile birlikteyiz. Kendisi Şu anda fidecilik yapmakta olup aynı zamanda çeşitli sebze yetiştiriciliği de yapıyor. Kendisi ile özel bir röportajımız oldu.
Yenigün Gazetesi: Bizlere biraz Dursunlar Tarımdan bahsederek, kaç yıldır bu işin içerisinde bulunduğunuzu anlatabilir misiniz?
AMACIMIZ ÇİFTÇİYE HİZMET VERMEK
Ben tarım sektörüne 2002 yılında Zirai İlaç ve Tohum Bayiliği alarak başladım. O günden bu güne kadar çiftçiye ne gerekiyorsa damlama sulamasından tutunda naylon örtüsüne kadar hizmet vermekteyiz. Bu günden de 5 yıl geriye geldiğim zaman, yani 2013 senesinde de Fide Üretim Tesisi kurduk. Son 5 yıldır çiftçiye burada fide konusunda hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra şu an da çalışan işçi olarak toplamda 20 kişiyiz. Ve buradan Türkiye’nin her yerine fide gönderiyoruz. Hatta yurt dışına da yani Gürcistan’a da fide gönderiyoruz.
Yenigün Gazetesi: Ne tarzda kaç metre karelik alanda fide yetiştiriyorsunuz ve yetiştirdiğiniz fidelerin ortalama maliyeti ne kadar oluyor?
ÜRETTİĞİMİZ FİDELERİN MALİYETİ ÇEŞİDE GÖRE DEĞİŞİYOR
Bizim yaptığımız üretim topraklı yani tüplü üretim dediğimiz sistemdir. Tüplü fide yetiştirebilmek için viyoller vardır. Bu viyollerin 45’likten 600’e kadar gözleri vardır. Tohumları bunların içine atıyoruz ve attıktan sonra 25 ile 45 gün arasında fide, dikim vaziyetine geliyor. Biz bu üretimi 6720 metre kare alanda, dediğim gibi kapalı bir şekilde yapıyoruz. Yaptığımız fidelerin maliyeti de ürettiğimiz çeşide göre değişiyor. Biz her çeşitten ürettiğimiz için maliyetini tam net söyleyemeyeceğim. Fakat şöyle söyleyebilirim ki, fide başına 0,25 kuruş ile 1 TL arasında çeşitlerinden ötürü değişkenlik gösteriyor.
Yenigün Gazetesi: Yetiştirdiğiniz fidelerin sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine etki eden faktörler nelerdir ve sizler sağlıklı fide üretimi için ne gibi koruma önlemleri aldınız?
İLK OLARAK MALZEMELER KALİTELİ OLMALI
Tohumu viyollere attıktan hemen sonra nemli odalara alıp bekletiyoruz. Orada fide çeşidine göre 3 ile 5 gün arasında bekledikten sonra fide üretim tesisimize seriyoruz. Orada da sağlıklı bir şekilde üretmeye çalışıyoruz. Sağlıklı fide üretimi için de kullandığımız malzemeler kaliteli olmak zorunda. Bunun viyolünden tut da tortuna kadar, ilacına kadar kaliteli olması gerekiyor. Bir fide sağlıklı olması için bir kundakta ki bebeğe nasıl bakılıyorsa fideye de aynı şekilde bakıp tarlaya ekim vaziyetine getirebiliyoruz.
Bizde, Bafra’da tarım alanında öncü kuruluş olan Dursunlar Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dursun ile yaptığımız özel röportaj için kendisine teşekkür eder, başarıların devamını dileriz.
Röportaj/55 Yenigün Gazetesi/Elif Sekmen – Onurcan Sadıkoğlu