Çeltik üreticisi fiyat bekliyor
Bafra Ovasında hasadın başlamasına rağmen çeltik fiyatlarının bir türlü açıklanmaması üreticileri endişelendiriyor.
CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Çeltik üreticisini harmanda yalnız bırakmak insafsızlıktır” dedi.
Ovada çeltik hasadının yoğun olarak başlamasına rağmen üreticinin, açıklanmayan çeltik alım fiyatı karşısında endişelendiğini ve hükümete kırgın olduğunu söyleyen CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin “Çeltik hasadının yoğun olarak başlamasına rağmen çeltik alım fiyatlarının açıklanmaması üreticinin aleyhine oluyor. Çeltik üreticisini harmanda yalnız bırakmak insafsızlıktır” dedi.
“ÜRETİCİ YALNIZ BIRAKILDI”
Bu sezon çeltik üreticisinin serbest piyasa ve devletin ilgisizliğinden kurtulamadığını iddia eden Perçin, şunları kaydetti: “Çeltik üreticisini harmanda yalnız bırakmak insafsızlıktır. TMO çeltik piyasasında seyirci kalıyor ve yanlış politika güdüyor. Hasat öncesine kadar çeltik alım fiyatı açıklanmalıydı. Çeltik hasadının yoğun olarak başlamasına rağmen çeltik alım fiyatlarının açıklanmaması üreticinin aleyhine oluyor. Üreticilerimiz serbest piyasayla rekabet edemiyor. Girdi maliyetlerini karşılayabilmek için üreticilerimiz, tarlalarını bankalara ipotek ederek kredi kullanıyor. Borcunu süresinde ödeyemeyen çok sayıda çeltik üreticisin tarlasına bankalar el koyacak duruma geldi” açıklamasında bulundu.
‘ÇİFTÇİ KREDİ FAİZLERİ GİBİ KONULARDA DA MAĞDUR’
Başkan Perçin, “Yaklaşık 1 milyon 50 bin 420 dekar Türkiye’de çeltik ekim alanı bulunmaktadır. Ama maalesef devletimiz diğer tüm tarım ürünlerinin fiyatlarını belirlenirken şuan çeltik taban fiyatını belirlememektedir. Şuan çiftçimiz mağdur durumdadır. Ve konuşulan fiyatlarla alımlar gerçekleşecekse bu mağduriyet daha da artacaktır” dedi.
Bir an önce taban fiyatın belirlenerek alımlara başlanmasını talep eden Perçin, Çeltik girdileri 2018 yılından bu yıla mazot gübre gibi alımlarda yüzde 70 artmış ilaçta ise bu artış yüzde 100’ü buluyor. Bu kapsamda Tarım Kredi Kooperatifleri de alımlara başladı. Malumunuz çiftçi kredi faizleri gibi konularda da mağdur. Biz sadece Bafra’yı baz alarak konuşmuyoruz. Tüm çeltik üreticilerinin acısı dinsin istiyoruz. Bu seneki fiyatların en az 4 bin lira olması lazım çünkü girdilerimizde ortalama yüzde 70 bir artış var. Çeltik üretiminde Samsun ikinci sırada yer alıyor. Ülke olarak ta bu üründe ikinci sıradayız. Bu ürünü eken çiftçilerin zarar etmesi düşünülemez” dedi.
Haber/Elif Sekmen