Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 12°C

Cennet’te katliama tepkiler büyüyor

Kızılırmak Deltası’nda katledilen 50 yaban ördeğinin öldürülmesine tepkiler çığ gibi

Cennet’te katliama tepkiler büyüyor
REKLAM ALANI
31 Aralık 2018 19:45

Samsun’da bulunan Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda kaçak avcılar tarafından 50 yaban ördeğinin öldürüldüğü görüntülerin yayılmasıyla vatandaşlardan gelen tepkiler çığ gibi büyüyor.

Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan gelen tüfek sesleri üzerine bölgeye giden Tarım ve Orman Bakanlığı 11’inci Bölge Müdürlüğü ekipleri yüzlerinde kar maskesi bulunan kaçak avcılarla karşılaştı. Kaçak avcıların yaklaşık  50 yaban ördeğini öldürdüğü  tespit edildi. Baskın anıdaki görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla Samsunlu vatandaşlardan olaya tepkiler gelmekte. Firari avcıların yakalanmaları için çalışma başlatıldı.

‘TAMAMI AVCILIĞA KAPATILSIN’
Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Burası korunması gereken bir alan. Buranın 19 Mayıs ilçesi girişinde bir güvenlik var ama Doğanca tarafı kısmında bir sıkıntı var. Burası 56 dönüm büyüklüğünde bir alan. Buranın 26 bin dönümlük kısmında av yasak, geri kalanında serbest. Ancak bu alan sürekliliği olan bir bölge. Kuş için, yaban hayatı için orada fiziki bir engel yok ki. Kızılırmak Deltası burası. Yaban hayvanı bilmez, oranın neresinde av serbest, neresinde değil, böyle bir şey olabilir mi? Bu bölge sürekliliği ve kendi içerisinde bütünselliği olan bir alan. Eğer burası UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kalıcı olarak alınacaksa, dünyada belli sayılı alanlar içerisine girecekse her ne olursa olsun avcılığın bu 56 dönümlük alanını tamamında yasaklanması gerekiyor. Drone kullanılarak trafikte sürücülere cezalar yazılabiliyorken görüş alanını müsait olduğu bir alanda nasıl olur da birkaç tane avcı tespit edilemez? Bu insanlar silah sıkıyorlar. Bu silahın sesi kaç yüz metreden duyuluyor” açıklamasında bulundu.

Fahri av müfettişi ve fotoğrafçı Hasan Aktürk  ise konula alakalı  6-7 aydır kuş fotoğrafçılarının Kızılırmak Deltası’na girişte sorun yaşadıklarının altınım çizerek, “Oraya gittiğimizde avcıları görüyorduk. Onlar da bizim fotoğraflarını çekip, ihbar edeceğimizi düşünüp, kaçıyorlardı. Bizim buraya giremememiz avcıların daha rahat dolaşmasını sağladı” ifadelerinde bulundu.

56 bin hektarlık alana kurulan 356 kuş türünün yaşadığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti  Temmuz ayında alınan kararla  araç girişine kapatılmıştı. Avrupa Kuş Alanları Envanteri’ndeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan Kuş Cenneti’nde dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15’i görülüp kayıt altına aldındı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin daimi listeye alınması için yürütülen çalışmalar devam etmekte.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.