ÇİFTÇİYE DESTEK!
Samsun Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında toplam 4 bin 758 çiftçiye destek sağladı. Başkan Mustafa Demir, “Üretimi teşvik projelerimiz ile Samsun diğer şehirlere örnek oldu”
Samsun Büyükşehir Belediyesi, toprak analizinden danışmanlık hizmetine, tohum ve fidan desteğinden organik tarımın geliştirilmesine ve makine desteğine kadar birçok alanda üreticiler desteklendi. Tarım ve hayvancılık alanında hazırlanan ve şehre değer katan projeler ile Samsun diğer şehirlere de örnek oldu.
TOHUM VE FİDE DESTEĞİ
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar kapsamında Samsun‘un 17 ilçesinde üreticiler her alanda desteklendi. Verilen destekler kapsamında 114 çiftçiye 710 bin çilek fidesi ve mal desteği sağlandı. Toplam 11 bin 240 adet aronya, asma, hurma, badem, muşmula ve mavi yemiş fidanı, 108 bin 750 kilogram patates, fasülye, korunga, yem bezelyesi, karışık yem, siyah çeltik ve buğday tohumu yine destek kapsamında çiftçilere dağıtıldı.
BÜYÜKŞEHİR ÜRETİCİLERİN YANINDA
Organik Tarımı Destekleme Projesi kapsamında organik üretim birliği üyelerine 2 bin 110 adet organik gübre 180 adet bitki koruma ilacı desteği sağlandı. Birim alandan katma değeri yüksek ürün elde etmek ve birçok sektörde kullanım alanı olan ürün yetiştirmek için alım garantili Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği projesi kapsamında Bafra, Havza, 19 Mayıs ve Ladik ilçelerindeki üreticilere 255 bin 500 adet nane, lavanta, ekinezya ve adaçayı fidesi dağıtıldı.
HAYVANCILIK DESTEKLENDİ
Tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla uygulamaya koyduğu kırsal kalkınma projeleriyle çiftçinin alın teri ve emeğinin daha çok değer bulmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi hayvancılığı destekleme amacıyla da birçok proje hayata geçirdi. Bunlardan biri olan Yoğurt Üretim Hattı ve Kaymak Üretim Hattının Eklenmesi Projesi ile Samsun‘da faaliyet gösteren 1252 üyeli Manda Yetiştiricileri Birliği üyelerinin ürettiği sütlerin katma değerini artıracak ve hijyenik manda ürünleri üretimini gerçekleştirecek tesisin üretim hattı tamamlanarak faaliyete geçirildi. Yine Bafra, Kavak, Vezirköprü ve Havza sınırında bulunan yüksek rakımlardaki 29 kırsal mahalledeki 6 bin büyükbaş hayvanın ilaçlanması için muhtarlara kene ilacı desteği verildi. ‘Kendi Ana Arını Kendin Yetiştir Projesi’ kapsamında da sertifikalı ustalık belgesi alan 336 arıcıya toplam 1000 ana arı dağıtıldı.
Büyükşehir Belediyesi aynı zaman okullarda da tarım derslerinin uygulamalı yapılabilmesi için bazı okullara sera kurdu.Ayrıca Bafra Dedeli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde “Bal Arısı Polinasyonu”, Gelemen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde de öğrencilere “Arıcılık Uygulamaları” konulu eğitimler verildi.
TARIM YOKSA YAŞAM DA YOK
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir,hem bitkisel hem de hayvansal üretime katkı sunan çok önemli projeler hayata geçirdiklerini belirterek, “Tarım bir ülkenin var olması için mutlaka yaşaması, yaşatılması gereken sektördür.Pandemi süreci ile birlikte tarımın önemi daha çok ortaya çıktı. Tarım olmazsa insan yaşamı olmaz. Bunun için Büyükşehir Belediyesi olarak üreticilerimizi her alanda destekliyoruz. Üretimi teşvik projelerimiz ile Türkiye’de örnek olduk. 021 yılında 4 bin 758 çiftçimizi her alanda destekledik”ifadelerini kullandı.