DEVRİM YASALARI 98 YAŞINDA!
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Eğitim İş Samsun Şubesi, 3 Mart Devrim Yasaları’nın TBMM’de kabul edilmesinin 98’inci yıl dönümü dolayısıyla Samsun’da Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi
ADD Samsun Şubesi Başkanı Dr. Işık Özkefeli tarafından yapılan basın açıklamasında, “3 Mart 1924, Cumhuriyet tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu tarihte yasalaşan üç önemli kanun çağdaş, demokratik, laik ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısının temelini oluşturmuştur” denildi.
GÖREV ARTIK TÜRK MİLLETİNİNDİR
“Devrim Yasaları’nın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, laik, demokratik düzenin temelidir” diyen Dr. Işık Özkefeli, ayrıca şunları söyledi:
“Bugün hilafet özlemiyle yanıp tutuşanların karşısında Cumhuriyete ve Devrim Yasalarına sahip çıkmak ya da çıkmamak; geleceğimizi belirleyecektir. Yol ayrımına gelinmiştir. Görev Türk milletinindir.
DİYANET ARTIK, CUMURİYET KURUMU DEĞİL
Atatürk, Cumhuriyeti ilan etmeden önce saltanatı, cumhuriyeti ilan ettikten sonra da halifeliği kaldırmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kurmuştur. Bugünkü siyasal İslamcı iktidarın Diyanet İşleri Başkanı, uygulamaları ve beyanlarıyla Atatürk düşmanlığını, Devrim Yasalarına karşıtlığını gizlememektedir. Milli günlerdeki hutbelerden Atatürk’ü çıkarmış, Ayasofya’nın ibadete açılışı sırasında Atatürk’e hakaret etmiş, açıklamalarına hurafelere yer vermiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı bir Cumhuriyet Kurumu olmaktan artık çok uzaktır.
LAİKLİK, DEMOKRASİNİN GÜVENCESİDİR
Halifeliğin kaldırılması devletin laikleştirilmesi için yapılmış bir devrimdir. Bugün din, açık açık siyasetin odağı haline getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Devrim Yasaları ile kazandığı ‘Ulus Devlet’ ve ‘Laik Cumhuriyet’ nitelikleri yok edilmek istenmektedir. Yapılanlar son derece tehlikelidir. Ulusal kimliklerini yitirmiş toplumlar sömürge olmaya mahkûmdur!Laiklik, demokrasinin güvencesidir.
TEHHİD-İ TEDRİSAT YASASI’NIN ÖNEMİ
Öğrenim Birliği (Tevhid-i Tedrisat) yasasıyla Türk Milleti’nin ortak bir eğitim potasından geçirilerek, aynı ulusal değerleri sahiplenmesi, yurttaşlık bilincinin yerleştirilmesi süreci başlatılmıştır. 98 yıl sonra eğitimimizin geldiği nokta ne ulusal ne de laiktir! Dinselleştirilmiş bir eğitim, toplumu ayrıştırmanın en önemli unsurudur.
20 YILLIK SİYASAL İSLAMCI İKTİDAR
Devrim Kanunları, Cumhuriyet’in saygın, yetkin, üretken yurttaşlarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Amaç; aydınlanma, kadın-erkek eşitliği, aklın ve bilimin egemenliği, bağımsızlık, özgürlük ve onurlu yaşam ve bireylerdir. Bugün, yaşadığımız siyasal, sosyal, kültürel pek çok sorunun kaynağında 3 Mart Devrim yasalarının yeteri kadar anlatılamaması ve unutulmasının rolü büyüktür. Bugünün Türkiye’sin de; aklın öncülüğünü ve bilimi öteleyen politikalarla, yalnız, Devrim Yasaları değil; Devrimin her aşaması örselendi. Türk Devrimi’ne yönelik saldırılar, 20 yıllık siyasal İslamcı iktidar döneminde zirve yapmıştır. Rejim ve yönetim sistemi hukuksuz bir şekilde değiştirilmiştir.
HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN
3 Mart 1924’ün yani Devrim yasalarının kabul edilişinin 98’inci yılında, Türk Devrimi’nin kaynağı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetimizin şeyhler, dervişler, müritler memleketi olmasına izin vermeyecek en hakiki gerçek olan çağdaşlaşma ve aydınlanma yolunda mücadelemiz yorulmaksızın sürecektir. Atatürk devrimcileri, devrimleri yaşatma ve uygulama konusundaki kararlılığını her ne pahasına olursa olsun sürdürecektir.”
Sibel TOPAL