Dr. MURAT ERKAN: ‘SAĞLIK SİSTEMİ DEĞİŞMELİDİR!..’
Türk Tabipler Birliği’nin Samsunlu Merkez Konsey Üyesi Dr. Murat Erkan, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri, Ankara Tabip Odası yöneticileri, hekimler ve tıp fakültesi öğrencileri, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret etti.
ASLANLI YOLDA YÜRÜDÜLER
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, II. Başkanı Dr. Pınar Saip, Genel Sekreteri Dr. Önder Okay, Merkez Konseyi üyeleri Dr. Nilüfer Ustael, Dr. Murat Erkan, Dr. Güzide Elitez ve Dr. Ali Osman Karababa’nın da yer aldığı heyet Aslanlı Yol’dan yürüyerek tören alanına geçti ve Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının bulunduğu mozoleye çelenk bıraktı.
DR. ERKAN: SAĞLIK SİSTEMİ İŞLEMİYOR
Tıp Bayramı dolayısıyla bir açıklamada bulunan TTB’nin Samsunlu Merkez Konseyi Üyesi Dr. Murat Erkan, mevcut sağlık sisteminin artık işlemez durumda olduğunu savundu. Erkan, “Türkiye’de sağlık sistemi halka faydalı olmadığı gibi hekimleri ve sağlık çalışanlarını her anlamda tüketmektedir” dedi.
AZINLIĞIN PARA KAZANMA ARACI
TTB Merkez Konyesi Üyesi Dr. Murat Erkan’ın açıklaması özetle şu şekilde:
“Ülkemiz sağlık sistemi, Yenidoğan Skandalı ve sonrasında ortaya çıkan pek çok örneğin görünür hale getirdiği gibi artık işlemez durumda. Sağlık sisteminin çökmesine neden olan politikalar, Sağlıkta Dönüşüm Programı olarak bilinen ve 1980’li yılların ortalarından itibaren hazırlıkları başlatılarak 2012 yılında uygulamaya giren politikalardır. Bu politikalarla sağlık kamu tarafından karşılanan bir hak olmaktan çıkarılmış, bir grup azınlığın para kazanma aracı haline getirilmiştir. Özel sektör kamu kaynaklarıyla büyütülmüş, kamu sağlık kuruluşları işletme haline getirilmiş, vatandaşın cepten sağlık harcamaları giderek artmış, sağlık piyasa koşullarına terk edilmiştir.

Dr. Murat Erkan, Tele 1 kanalında Musa Özuğurlu ile Sabah Pusulası programında ‘Başka Bir Sağlık Sistemi’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.
ŞİDDET, MOBBİNG, AŞIRI İŞ YÜKÜTürkiye’de halkın sağlığına ilişkin göstergeler gerilemektedir. İnsanlar hastalıktan korunamamakta, hastalandığında sağlık hizmetine ulaşamamakta, hekimler ve sağlık çalışanları şiddet, mobbing, aşırı iş yükü, güvencesiz ve düşük gelir koşullarında hizmet vermeye çalışmaktadır. Oysa ülkemizin sağlık alanındaki bilgi birikimi, maddi olanakları ve insan gücü halkın sağlıklı ve mutlu olduğu, sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını aldığı ve en iyi hizmeti sunduğu bir sağlık sistemini kurmaya yeterlidir.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINMADI
Türk Tabipleri Birliği olarak yıllardır sağlık sistemindeki eksikleri, hataları, uygulanan sağlık politikalarının yanlışlarını bilimsel raporlarla, düzenlediğimiz toplantı ve sempozyumlarla ortaya koyduk, kamuoyunu ve yetkilileri uyarmaya çalıştık. Eleştirmekle, uyarmakla kalmadık bugün geldiğimiz çöküş noktasına gelinmemesi için akıl ve bilimin yönlendiriciliğinde yapılması gerekenleri de hep dile getirdik. Çözüm önerilerimiz maalesef sağlığı yönetenler tarafından dikkate alınmadı.
BAŞKA BİR SAĞLIK SİSTEMİ MÜMKÜN
14 Mart haftasına girdiğimiz bugün sizlerle oldukça ayrıntılı olan bu çalışmaların sonucunda önerdiğimiz Başka Bir Sağlık Sistemi’nin ana hatlarını paylaşmak istiyoruz. Bundan sonraki haftalarda her bir başlığa ilişkin önerilerimizi yaratacağımız farklı platformlarda hekimler, sağlık çalışanları, sağlık emek-meslek örgütleri, sağlık yönetimi alanındaki akademisyenler, çeşitli toplum kesimlerinin temsilcileri, ilgili bilim insanları ve sağlık yöneticileri ile paylaşarak ülkemize yakışan bir sağlık sistemini hep birlikte şekillendirmek ve hayata geçirilmesini sağlamak istiyoruz. Şüphesiz ki emek ve zaman gerektiren, ‘zor’ bir işin altına girdiğimizi biliyoruz. Ancak ülkemizin kaynaklarına, Türk Tabipleri Birliğinin birikimine, kadrolarına, mesleğine yürekten bağlı on binlerce meslektaşımıza ve halkımızın sağ duyusuna güveniyoruz. Halktan, hekimlerden ve tüm emekçilerden yana başka bir sağlık sistemi mümkün ve hep birlikte başaracağız.”