DRENAJ VE YER ALTI SULARININ KONTROLU
Ekim mevsimine yaklaşırken, toprağımızı uygun şekilde hazırlamak çok önemlidir. Bu kışın yağan yağmur veya kardan sonra, yatakları sularken suyun uygun şekilde tahliye edilmesi çok önemlidir. Bu durumlarda drenaj yapmamıza dikkat etmemiz gerekiyor.
Peki drenaj neden önemli;
-Tepe yamaçlarındaki drenaj, toprağın kayma riskini azaltmaya yardımcı olur.
-Drenaj, toprağın iyi bir şekilde havalandırılmasını sağlar. Tarlanızın herhangi bir yerinde fazla veya durgun suyunuz varsa, mahsulünüzü boğabilir.
– Drenaj, yüzey akışından kaynaklanan toprak ve besin kaybını azaltır ve toprak erozyonunun önlenmesine yardımcı olabilir.
-Drenaj toplanabilir ve kuru havalarda ileride kullanılmak üzere saklanabilir.
‘’Bu yıl Ahmet Amca kabak mahsulünü ekmeye hazırlanırken, bahçe alanları için drenaj iyileştirmeleri yapıyor.’’
Tarımsal drenaj iki amaca hizmet eder. Birincisi, fazla yüzey ve yüzey altı suyunun giderilmesi içindir. İkincisi, fazla çözünür tuzları (fazla) suyla süzülen toprak profilinden uzaklaştırmaktır.
Drenaj sistemleri için iki seçenek vardır.
İlki bir yüzey drenaj sistemidir. Bir yüzey drenajı, arazi yüzeyindeki fazla suyu uzaklaştırır.
İkincisi, bir yer altı drenaj sistemidir. Topraktaki su tablasını kontrol etmek için bir yeraltı drenaj sistemi kullanılır. Açık kanallar, açık su tablası olan açık kanallar veya gömülü borular olan boru giderleri olabilirler.
Her iki tip drenaj, göllenmeyi önlemek için yüzeyde biriken suyu bir kolektör kanalına yönlendirmek için kullanılır.
Drenaj sistemlerinin üç ana birimde inceleyebiliriz.
Ana drenaj sistemi:
Suyu tarladan çıkış noktasına getirir. Su, kanalize dere olarak bilinen bir ana drenaj kullanılarak alan drenaj sisteminden, yüzey akışından ve yeraltı suyu çiçeğinden gelir. Bu, akışı iyileştirmek için değiştirilmiş mevcut bir akışın olduğu anlamına gelir.
Tarla drenaj sistemi:
Bu sistem göllenmeyi önlemek ve su seviyesini kontrol etmek için kullanılır. Drenajın en önemli parçasıdır. Karadan fazla suyu toplayan bir ağdan oluşur. Bu, alan drenajlarının yardımı ile gerçekleştirilir. Suyu kanalizasyona yönlendirmek için ek önlemler alınabilir.
Bir çıkış:
Burası, drenaj suyunun alandan tahliye olduğu ve başka bir su kütlesine (göl, nehir, deniz) boşaltıldığı yerdir. Bir çıkış yerçekiminden güç alır veya bir pompa istasyonu gerektirir. Yerçekiminden güç alıyorsa, su seviyeleri yükselir ve düşer. Bir drenaj sistemindeki su seviyeleri, alıcı su kütlesinin seviyelerinden daha düşükse, bir çıkış için bir pompa istasyonu gerekecektir.
Tarımsal drenaj sayesinde;
Ekilebilecek ürün türlerinin seçimi artar,
Daha az yabani ot olur ki, bizim tarımda en çok başımızı ağrıtan konu,
Kullandığınız gübrenin verimi artar,
Denitrifikasyon azalır,
Mahsuller daha derine kök salar,
Çim biçimleri daha iyi olur,
Toprağın daha iyi yatıklığı ve işlenebilirliği artar,
Geçirgenliği artıran mikro fauna (ör. Solucanlar) yani toprakta verimliliği artıran canlılar için daha iyi bir ortam yaratılmış olur.
Toprak sıcaklığındaki artış nedeniyle ürünler daha erken yetiştirilebilir,
Drenaj aynı zamanda toprak tuzluluğunun da engellenmesini mümkün kılar. Toprak tuzluluk seviyeleri, toprakta bulunan tuz miktarını gösterir. Çok fazla tuz varsa bitki büyümesi gecikecektir. Fazla tuzları topraktan çıkarmak için süzdürme teşvik edilir. Sızıntı, besinlerin veya tuzların su ile topraktan uzaklaştırılması işlemidir. Sızıntı doğal olarak veya sulama ve drenaj sistemlerinin bir sonucu olarak meydana gelebilir. Bazen tarımsal faaliyetlerden olumsuz etkilenen arazileri onarmak için sızdırma gereklidir. Ayrıca tuzlu suyun kılcal yükselmesiyle kök bölgesini tuzlanmaya karşı korumak için de kullanılır. Bu tür güvenlik önlemleri, daha geniş çeşitlilikte mahsullerin yetiştirilmesine izin verir.
Tarım bir bütündür. Tarım yaparken mutlaka her türlü bileşeni bir arada düşünmek ve ona göre iyi bir planlama yapmak gerekir.
‘’MİLLİ EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATTİR’’
Sevgiyle kalın.
Hakan Temur