TÜRK DİLİ
Bundan yıllaaar yıllar önce 1277’de Türkçenin başkenti olarak bilinen Karaman’da Karamanoğlu Mehmet Bey’in verdiği fermanla dilin önemine değinilmiş ve korunmasına karar verilmiştir. 13 Mayıs tarihli bu ferman ile dergâhta, divanda, mecliste ve sarayda, Türkçeden başka dil konuşulmaması net bir dille onaylanmıştır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ” ‘Türk’ demek ‘dil’ demektir. Milliyetin çok belirgin niteliklerinden biri dildir. Türk milletindenim; diyen insan, her şeyden önce ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır” diyerek Türk dili ve kültürünün korunmasının önemine değinmiştir.
Atamızın da bahsettiği gibi dil demek, kültür demektir. Bu nedenledir ki, kültürümüzü korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarabilmek için dilin özellikleri korunmalı ve dilimize sahip çıkılmalıdır.
Son yıllarda diyemeyeceğim çünkü uzun yıllardır böyle ki, batıya özenen gençlerin lügatımıza konuk ettiği kelimeler zamanla dilimize yerleşmiş ve güzel Türkçemizi yaralamıştır.
Günlük hayatımızın çok içinde olan ve artık yabancı kelime olduğu farkına bile varılamayan birkaç örnek vermek isterim.
OKEY : TAMAM
STICKER: ETİKET
ONLINE : AKTİF,ÇEVRİMİÇİ
EKSTREM: AŞIRI,SIRADIŞI
CENTER: MERKEZ
E-MAİL: ELEKTRONİK POSTA
ABSÜRT: SAÇMA
FULL: DOLU
KRİTER: ÖLÇÜT
YES: EVET
PRESTİJ: SAYGINLIK
JENERASYON: NESİL
PART TIME: YARI ZAMANLI
PET SHOP: EVCİL HAYVAN DÜKKANI
TOWER: KULE
LAPTOP: DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR
POZİSYON: DURUM
STAR: YILDIZ
STORE: MAĞAZA
FAST FOOD: HIZLI YEMEK
COFFEE: KAHVE
Konuyu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önceki beklentisini ifade eden cümle ile tamamlamak isterim;
“Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti; dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.”2 Eylül 1930. M.Kemal ATATÜRK
Türk kültürünü yaşamak ve yaşatabilmek dileğiyle…
Çok güzel ,aydınlatıcı bir yazı olmuş.Ozellikle Atatürk’ün bu konudaki düşüncelerini vurgulamıştır olman ayrıca hoşuma gitti. Kutlarım Nagihancigim.