EĞİTİM VE SPOR
Eğitim ve Spor insanın yeteneklerini ortaya çıkaran, geliştiren, sağlığını, motivasyonu, verimliliğini ve potansiyelini en üst seviyeye çıkarmayıhedefleyen disiplinlerdir.
Eğitimden sporu, spordan eğitimi ayırt edemezsiniz. Hayatın her aşamasında eğitim ve spor bilinçli veya bilinçsiz de birbirini tamamlar.
Eğitimdeki sporun gücünü ve etkisini doğru yönetebilirseniz başarı kaçınılmazdır. Çünkü sağlıklı bedenler ve zihinler ancak sporla mümkündür. Sosyalleşmeyi, disipline olmayı, moral ve motivasyonu, özgüveni artırmanın en etkili yolu spordur.
Kurumsal aidiyeti artıran, toplumu bir hedefe odaklayan, bütünleştiren sportif faaliyetlerdir.
Eğitim ve spor ilişkisinin ülkesini ulusal ve uluslararası organizasyonda temsil edecek bireylerin, temsil kabiliyeti ve özgüveni yüksek nesiller olarak yetiştirilmesinde rolü son derece önemlidir.
Ülkemizdeki temel spor eğitimi eğitim sisteminde Beden Eğitimi ve spor dersleri ileilkokul- ortaokul-lise düzeyinde verilmektedir. Ancak ders saatleri ve müfredatları bakımından Avrupa’daki ülkelerle kıyaslandığında yetersiz kalmaktadır.
Eğitim- spor ilişkisine bakıldığında önemli bir sorunda eğitim yöneticilerinin, öğretmenlerin ve velilerin spora bakış açılarıdır. Sporu eğitimin önünde gören bu anlayışla sağlıklı ve başarılı nesiller yetiştirmek mümkün değildir. Sporun faydasına inanan, bu konuda bilinçli, sporu ve sporcuyu teşvik eden yönetim anlayışı ancak eğitim-spor ilişkisinde başarıya ulaşılabilir.
Eğitim ve spor birbirinin alternatifi değildir. Özellikle velileri eğitim- spor çelişkisi içerisine düşürmeden, her ikisini bir arada başarılı bir şekilde yürütebilecekleri anlayışı ve sistemi hakim kılmak gerekir. Aksi takdirde çok yetenekli sporcuların eğitimsiz kalması veya akademik başarıyı yakalamış mutsuz bireylerle karşılaşmamız kaçınılmazdır.
Eğitim spor ilişkisinin başarılı yürütülmesinin önemli sonuçlarından birisi de gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak kalabilmesidir.
Son yıllarda spor alanında yapılan yatırımlarla gerek ilimizde gerekse ülkemizde son derece modern spor tesislerine kavuştuk. Ancak bu tesislerin işletilmesi, öğrencilerle, okullarla ve kulüplerle buluşturulmasının önündeki bürokratik engeller ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin az sayıda okul spor salonlarının ders saatleri dışında kulüpler tarafından kullanılması ivedilikle düzenlenmelidir.
Sporu sadece okullara ve kulüplerin inisiyatifine bırakmamalı, okul sporları kamu kaynaklarıdesteklenmeli ve özellikle yerel yönetimler okul sporlarında daha aktif rol oynamalıdırlar.
Eğitim ve sporun ortak hedefi bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan sağlıklı nesiller yetiştirmek olduğuna göre kurumsal açıdan Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik- Spor Bakanlıklarıher yaş ve kategoride en üst düzeyde işbirliği ve uyum sergilemeli, kurumsal taassuptan uzak, en iyi hizmeti sunmalıdırlar…
‘’ Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.’’ M.Kemal ATATÜRK
Sağlıklı ve mutlu kalın…