Dolar 34,5411
Euro 35,9718
Altın 3.002,68
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YKS)

YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YKS)
REKLAM ALANI
13 Nisan 2022 18:07 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:42

YKS  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan orta öğretime Yüksek Öğretime geçiş sınavıdır.

Her yıl Haziran ayında sınav 3 oturum da yapılmaktadır.

  • Temel Yeterlilik Testi (TYT)
  • Alan Yeterlilik Testleri (AYT)
  • Yabancı Dil Testi (YDT)

Temel Yeterlilik Testinde Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, ve Fen Bilimleri olmak üzere 120 soru sorulmakta, sınav sonucuna %40 etki etmektedir. Sınav süresi bu yıl 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıkarılmıştır.

Alan Yeterlilik Testlerinde 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal Bilimler olmak üzere toplam 160 sorudan oluşmaktadır. AYT ‘nin üniversite sınav sonucuna etkisi %60’dır. Sınav süresi 180 dakikadır.

Yabancı Dil Testi ise isteyen adayların girdiği 80 sorudan oluşmakta, süre olarak 120 dakikadır.

Bu yıl yeni bir düzenleme yapılarak, 2022 YKS ön lisans ve lisans programlarına tercihte 150 ve 180 olan baraj puanları uygulaması kaldırıldı.

Tartışılan bu kararın olumlu ve olumsuz sonuçlar doğuracağı muhakkak…

Bu kararın alınmasının temel nedeni boş kalan devlet –özel üniversite kontenjanları…

  • Tıp- Haliç Üniversitesi

Kontenjan 29 tercih 0

  • Hukuk – Çankaya Üniversitesi Kontenjan 19 Tercih 2
  • Diş Hekimliği- İst. Aydın Üniversitesi Kontenjan 26 tercih 0
  • İlahiyat- Amasya Üniversitesi Kontenjan 75 Tercih 8
  • Ç. Mühendisliği- Akdeniz Üniversitesi Kontenjan 23 Tercih 0

Geçen yıl üniversite sınavına 2.5 milyon öğrenci sınava girmiş, bunların %32’si yaklaşık 700 bin öğrenci baraj altında kalmıştır.

Barajın kaldırılması ile boş kalan kontenjanlara 1 tane bile matematik, fizik neti yapamayan öğrencilerin girmesi hedefleniyor olmalı. 0 çeken öğrencinin bile tercih yapabileceği bu sistemle üniversite eğitimin kalitesinin daha da düşeceği ve sonucunda diplomalı işsizlerin sayılarının artacağı endişesini doğurmaktadır.

Sadece her yıl 100 bin öğretmen adayının mezun olduğunu ve bunların ancak 30-40 bininin atandığını düşündüğünüzde her yıl artarak yüzbinlerce öğretmenlik mezununun işsizler ordusuna katılması kaçınılmazdır.

Her İl’e her ilçeye üniversite-fakülte- yüksek okul açma politikası, ekonomik ve sosyolojik açıdan doğru olabilir, ancak donanım, akademik personel yetersizliği ve ihtiyaç duyulan bölüm-fakülte planlamasının doğru yapılmadığında kardan çok zarar getirecektir o ilçeye, o il’e ve tabii ki ülkeye…

Doğru planlanmayan yüksek okul, bölüm ve fakülteler, tercih edilmediğinden maalesef kapatılmakta, ülkemizin kıt kanaat ekonomik kaynakları israf edilmektedir.

Yüksek öğretimde sınav kadar önemli olan yüksek öğretimin yapısının, YÖK’ün  gözden geçirilmesi, planlamanın  ihtiyaç-eğitim- istihdam-kalkınma dengesinin gözetilerek, sistemin yeniden yapılanmasıdır.

‘’ İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.’’

Sağlıklı ve mutlu kalın…

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.