EĞİTİME DAİR
AÇIK ÖĞRETİM
Milli eğitim sistemi içerisinde örgün eğitimin yanında açık öğretim eğitim imkanı da sunulmaktadır. Son yıllarda özelikle pandemi ile birlikte uzaktan eğitimde öğrenci sayısı hızla artmaktadır.
Açık ilkokul-ortaokul ve lise öğrenci sayıları 2 milyona yaklaşmıştır.
Pandemi de yüz yüze yapılamayan dersler uzaktan eğitim yoluyla online yapılınca eğitimde okul- öğretmen sorgulaması ve farklı eğitim öğretim modelleri tartışılmaya başlamıştır.
Açık öğretim sistemi eğitime erişimde sorun yaşayan insanlar için bir seçenek iken, okulun ve yüzyüze eğitimin bir alternatifi haline geldi.
Özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerin lise 11. ve 12. Sınıflarda açık liselere geçişleri arttı.
Sosyalleşmeden uzaklaşan, ergenlik çağındaki gençler otoritenin disiplinin olmadığı açık liseye ilgi göstermekte, eğitimlerini bilgisayar, cep telefonu v.b dijital platformlarda sürdürmeyi tercih etmektedirler.
Halbuki eğitim ve öğretimi bir süreç ve ortam bütünlüğü içerisinde değerlendirdiğimizde otorite, disiplin ve ölçme ve değerlendirmenin olmadığı ortamlar uygun eğitim ve öğretim ortamları olamaz.
Sınıf mevcutlarının kalabalık oluşu, sınav hazırlık süreçlerinde okulların yetersizliği, akran zorbalığı, disleksi v.b okul ortamlarındaki olumsuzluklar gençlerin açık liseleri tercih etmesinde önemli rol oynamaktadır.
Bugünkü çağda ailelerin gençleri yönetme becerilerindeki başarısızlıkları göz öne alındığında gençlerin açık lise tercihleri ileri de telafisi mümkün olmayan sonuçlar, eğitim zayiatları doğuracaktır.
Okulsuz, öğretmensiz, otoritesiz ve disiplinsiz bir eğitim sistemi düşünülemez.
Mutlu, sağlıklı ve eğitimli kalın…