EĞİTİME DAİR
16 MART ÖĞRETMEN OKULLARININ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ
Eğitim öğretimin asli unsurlarının başında öğretmen gelir. Öğretmenin niteliği, performansı eğitim ve öğretimin başarısının anahtarıdır. Bu nedenle iyi öğretmeni yetiştirmek, geliştirmek üzere sistemin kurulması gerekir.
Ülkemizde batılı anlamda öğretmen yetiştirme sistemi Osmanlı Devletinde batılılaşma hareketleri ile gündeme gelmiştir.
16 Mart 1848’de ‘’ Darül Muallimin’’ mekteplerinin açılması ile öğretmen yetiştirme sistemi hayata geçmiştir. Bu tarih öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü olarak kabul edilir.
Öğretmen yetiştirme sistemimizde köklü değişiklikler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk yıllarından itibaren uygulanmaya konulmuştur. 1940 yılında 21 yerde açılan 5 yıllık Köy Enstitüleri bu değişikliklerin en önemlisidir. Fikrin mimarı dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, uygulayıcısı da İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’tur.
Cumhuriyetin ideallerini, fikirlerini en ücra köyden, toplumun her kesimini anlatmak, yaymak hedefi ile lider öğretmenler yetiştirmeyi amaçlamıştır. Özellikle kırsalda halkın tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek, bilgi, beceri ve donanım sahip öğretmenlerle eğitimle kalkınmanın, aydınlanmanın yolu açılmaya çalışılmıştır. Ancak Köy Enstitüleri siyasi mülahazalarla 1957 yılında kapatılarak, öğretmen okulları ile ilgili yeni tartışmalara yol açılmıştır.
1973 yılında çıkarılan 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Öğretmen okulları 2 yıllık yüksek okullara, 1982 yılından itibaren de 4 yıllık fakültelere dönüştürülerek, Üniversite çatısı altında Eğitim Fakültelerine bağlanmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı meslek liseleri arasında yer alan öğretmen olmak isteyen gençlerin tercih ettiği Anadolu Öğretmen Liselerinin de kapatılması son derece zararlı olmuştur.
Öğretmenliği bir ideal, ülkü mesleği olarak görecek, ülkesine, insanlığa hizmet aşkı ile mesleğini icra edecek öğretmenleri yetiştirecek sistemimizin, istikrarlı, çağın gereklerine uygun, bilim ve aklın ışığında ve milli bir politikaya sahip olması gerekmektedir. Sürekli değişen, tartışılan, üzerinde oynanan eğitim sistemimizle başarıya ulaşmak mümkün görünmüyor.
Öğretmenliğin toplum nazarında saygınlığı, hak ettiği maddi ve manevi değeri görmesi, gençlerin öğretmenlik mesleğini seçmesinde önemli rol oynayacaktır. Öğretmen okullarının kaynağı olacak bu gençler, yarının idealist, donanımlı, dünya ile rekabet edecek yeni nesil öğretmenleri olacaktır.
16 Mart Öğretmen Okullarının kuruluş yıldönümünde, ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi ve özellikle deprem felaketinde kaybettiğimiz öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, emekli ve görevleri başındaki öğretmenlerimizi saygı ve minnetle selamlıyoruz….
Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…