EĞİTİME DAİR
DOĞA VE ÇEVRE EĞİTİMİ
Yaklaşık 200. 000 yıllık bilinen insanlık tarihi boyunca insanoğlu havayı, suyu, toprağı ve çevreyi bilinçsizce kullanmış, kirletmiş ve maalesef tüketmiştir.
İnsan, özellikle 19. y.y’dan itibaren sanayileşme ve modernleşme adına dünyanın ekolojik dengesini bozmuştur.
Küresel ısınma ile buzullar erimiş, deniz seviyeleri yükselmiş, kuraklık, sel, fırtına, orman yangınları v.b doğal afetler sık sık görülmeye başlamıştır.
İnsanlığın geleceğini tehdit eden bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için doğa ve çevre eğitimine büyük önem verilmelidir.
Çocuklara, gençlere, öğrencilere küçük yaşlardan itibaren aile içerisinde ve eğitim öğretim hayatlarında sahip oldukları zenginliklerin farkındalıklarını, çevrenin ve doğanın korunmasının önemini ve değerini öğretmeliyiz.
Okullarımızda gerek müfredat içerinde gerekse sosyal etkinliklerle uygulamalı verilebilecek bu eğitimlerde sivil toplum örgütlerinin de desteği alınmalıdır.
21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan Orman Haftası doğa ve çevre bilincinin çocuklara verilmesi için güzel bir fırsattır.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de TEMA Vakfı ve gönüllüleri çevre, doğa eğitimleri ve saha çalışmaları ile başarılı çalışmalar yürütmektedir.
Samsun ‘da sivil toplum örgütlerinin yanında gönüllü çalışan, hayatlarını ağaca, ormana, çevreyi korumaya adamış emekli öğretmen Recep Öztürk, Ali Uslu gibi doğa ve çevre dostu nice güzel insanlar var.
Toplumun tüm kesimlerini, kamu- özel kurum kuruluşlarını, yerel yönetimlerini, sivil toplum örgütlerini, gönüllülerini hep birlikte çevreyi ve doğayı koruyacak fikirlere, projelere, çalışmalara destek olmaya ve katılmaya davet ediyorum.
Bir fidan dikmeyle başlayacak küçük adımların ormanlara, ormanların cennet vatan bir ülkeye ve tüm canlılar için yaşanabilir bir dünyaya yol açması temennisiyle…
Sakallı dedenin öğüdü;
Oğlum..!
‘’Toprağa atıp da,
Göğe bakmayanın,
Hali yaman olur.’’
Dedenin bu sözünü unutma…
Sağlıklı, mutlu, eğitimli kalın…