EĞİTİMİN DENETİMİ
Denetim; kurumun, işletmenin önceden belirlenmiş amaçlarına, hedeflerine uygunluğunu, seviyesini ve sonuçlarını ölçmektir.
Eğitim denetimi ise, eğitim sürecinin olumlu olumsuz yönlerinin değerlendirilmesi, ölçülmesi ve raporlanmasıdır.
Ülkemizde eğitim denetimi ilgili amir yöneticiler ve eğitim müfettişleri tarafından yapılır.
Eğitim Müfettişliği; merkez (bakanlık Müfettişleri), taşra ( Eğitim Müfettişleri) şeklinde teşkilatlanmıştır.
İlköğretim Müfettişliği ünvanı ile başlayan bu meslek elemanları Eğitim Denetmeni, Maarif Müfettişi ve son olarak da Eğitim Müfettişliği ünvanı ile görevlerine devam etmektedirler.
Eğitim Müfettişliğinin görev ve sorumlukları rehberlik, inceleme ve soruşturma olarak tanımlanabilir.
Eğitimin sahadaki en etkili yöneticilerinden olan müfettişler, en ücra köylere, okullara kadar ulaşarak, öğretmenin, yöneticinin yanında olmakta, onlara rehberlik yapmaktadır. Eğitimin sürecinin stratejileri, mevzuatı, motivasyonu ve iletişim gibi temel konularda eğitim liderliği sergilemektedir.
İnceleme ve soruşturma görevlerinde ise eğitimde ortaya çıkan sorunları, şikayetleri incelemekte, araştırmakta ve raporlayarak yönetim kademelerine çözüme dayalı görüş ve önerilerini sunmaktadırlar.
Eğitimde adaletin temsilcileri olan müfettişlerden , görevlerini icra ederken adil, objektiv, çözüm odaklı ve şeffaf omları beklenir.
Eğitim Müfettişliği, belli bir eğitim donanımına ve eğitimine sahip olunması gereken bir rehberlik ve danışma kariyer mesleğidir.
Geçmişte üniversitelerdeki eğitim yönetimi ve denetimi alanlarından mezun öğretmenlerin yoğun ilgi gösterdiği bu mesleğe, bakanlığın açtığı seçme sınavları ve mülakatla müfettiş alınmaktadır.
Son yıllarda Eğitim Müfettişliğinin özlük ve mali haklarındaki gerileme nedeniyle öğretmenlerin ve yöneticilerin bu mesleğe olan ilgisi azalmış, bu nedenle de illerde müfettişlerin sayısı bir hayli azalmıştır.
Eğitimin tüm paydaşlarında olduğu gibi Eğitim Müfettişliğinin sistem içerisinde etkisinin, yetkisinin artırılması, çalışma şartlarının, özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir.
Denetimsiz eğitim ve yönetim olamayacağı gibi denetim elemanı, eğitim müfettişi olmadan eğitim olamaz.
Yönetimin, eğitimin en etkili unsurlarından denetimden, denetlenmeden korkmayalım…
Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…