Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

‘ELEKTRİK ZAMLARI KABUL EDİLEMEZ!..’

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, elektrik zamlarının halkı yoksullaştırdığını ve asgari ücretin reel değerinin düştüğünü söyledi

‘ELEKTRİK ZAMLARI   KABUL EDİLEMEZ!..’
REKLAM ALANI
8 Temmuz 2024 16:33

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, son dönemde yapılan elektrik zamlarına sert tepki gösterdi. Özdağ, AK Parti iktidarının yerel seçimde halktan aldığı mesajı anlamadığını ve mayıs ayından itibaren doğal gaz ve akaryakıt zamlarının ardından, temmuz ayından itibaren de elektrik zamlarıyla halkın, sanayicinin, esnafın ve çiftçinin sırtına ağır yükler bindirdiğini belirtti.

ASGARİ ÜCRET DEĞİŞMEZKEN…
Özdağ, 1 Ocak 2024 tarihinden bu yana Türkiye’de pek çok şeyin değiştiğini ancak 17 bin 2 TL’lik asgari ücretin değişmediğini vurgulayarak, enerji zamlarının enflasyon hesabına katılmadığı TÜİK verilerine göre, asgari ücretin reel değerinin haziran enflasyonunun açıklanmasıyla 13 bin 250 liraya gerilediğini ifade etti.

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ:

Mehmet Özdağ’ın parti il binasında yaptığı basın açıklamasına CHP Samsun Milletvekili Dr. Murat Çan ve bazı ilçe başkanları da katıldı.

ELEKTRİK TARİFELERİNDEKİ ZAM
1 Temmuz’dan itibaren meskenlerde, sanayide, tarımsal üretimde ve ticari faaliyetlerde kullanılan elektrik tarifelerinin zamlandığını belirten Özdağ, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yapılan açıklamada, enerji üretim maliyetlerindeki artış nedeniyle perakende elektrik satış fiyatlarının artırıldığını belirtti. Özdağ, mesken aboneleri için yüzde 38, tarımsal faaliyetler aboneleri için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abonelerinin düşük kademesi için yüzde 38, yüksek kademesi için ise yüzde 20 oranında artış yapıldığına dikkat çekti.

DERİN YOKSULLUK ARTACAK
CHP İl Bşkanı Özdağ, bu zamların ardından Samsun’da derin yoksulluğun artacağını öne sürdü. Zamlar öncesinde her ay ortalama 30 bin hanenin elektrik faturasını ödeyemediği için elektrik tüketim desteği aldığını, ocak-mayıs beş aylık dönemde 150 bin 860 adet fatura için 44 milyon 600 bin TL kamusal kaynaklardan ödeme yapıldığını belirten Özdağ, aynı dönemde 24 bin 375 adet faturanın zamanında ödenmediği için kesme işlemi uygulandığını, tükettiği elektriği ödeyemeyen esnaf ve vatandaşların hem gecikme bedeli hem de kesme açma bedeli ile cezalandırıldığını vurguladı.

ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞLARI
Mehmet Özdağ, 1 Temmuz elektrik zamlarına rağmen güncellenmeyen asgari ücret ve 10 bin TL düzeyindeki emekli maaşları göz önüne alındığında, borcundan dolayı kesme ve elektrik tüketim desteği taleplerinin artacağını belirtti. EPDK’nın halkı bir kez daha aldattığını iddia eden Özdağ, zamlı tarifeler incelendiğinde elektrik üretim maliyetlerindeki artıştan ziyade dağıtım şirketlerine aktarılan payın yüzde 58,9 artırıldığını söyledi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNE ELEŞTİRİ
1 Temmuz’da yürürlüğe giren yüzde 38 elektrik zammında dağıtım bedeline yaklaşık yüzde 60 zam yapılmasının, yurttaşın, sanayicinin, çiftçinin sırtından iktidara yakın özel dağıtım şirketlerine kaynak transferi anlamına geldiğini ifade eden Özdağ, özelleştirilen dağıtım şirketlerinin döviz kredilerini halka ödetmenin kabul edilemez olduğunu belirtti.

BOŞA ÇIKAN SÖYLEMLER
CHP İl Başkanı Özdağ, sanayicilerin ağır sorunlarının dikkate alınmadan yapılan dağıtım zammıyla iktidarın enflasyonla mücadele söyleminin altının boşaltıldığını ifade eden Özdağ, tarımsal üretim ve sulamada kullanılan elektriğe yapılan yüzde 30 zammın gıda enflasyonunu tetikleyeceğini vurguladı.

ACİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Mehmet Özdağ, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini en aza indirmek için dağıtım şirketlerinin yoksul halk üzerinden fonlanması için elektrik faturalarına yüklenen dağıtım bedelindeki üç kat artışın düşürülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Çarşamba Biyokütle Santrali dahil özel üretim ve dağıtım şirketlerine verilen yüksek fiyattan dövize endeksli elektrik alım garantilerinin derhal kaldırılması gerektiğini belirtti.

Gökhan ÜNLÜ

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.