Enfeksiyon ve beslenme
Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor.
Kış aylarında sık sık hasta olan veya hasta olduktan sonra toparlanma süresi uzun olan kişiler genellikle bağışıklık sistemi düşük ve enfeksiyonlara karşı savaşmakta güçlük çeken kişilerdir. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hastalıkların süresi ve şiddeti arttı.’ açıklaması bu veriyi destekler niteliktedir. Bu durumun önüne geçmek adına neler yapmak gerekiyor? Gelin inceleyelim.
Değişen Beslenme Alışkanlıkları
Hazır besine yönelim, kahvaltı yapmamak, sebze ve meyve yönünden fakir beslenmek, doğal ve organik besinlerden uzaklaşma, sürekli olarak şeker ve yağ içeriği yüksek paketli ürünleri tüketmek, fast-food ağırlıklı beslenmek, kısaca sağlıksız ve dengesiz beslenmek hastalıklara karşı dirençli olmamızı engelliyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor, hastalığa yakalanma ihtimali artıyor ve hastalık anında doğru beslenmemek hastalık süresini uzatıyor.
Balığın, Soğanın ve Sarımsağın Önemi
Hastalık esnasında vücudun iltihabik durumuyla savaşacak, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketmek gerekiyor. Bu besinlerin başında balık geliyor. Özellikle somon ve hamsi gibi yağlı balık tüketimi hem vücut ısısını dengeleyecek hem de enfeksiyona karşı savaşacaktır. Soğan ve sarımsak ise hem antioksidan hem de anti-iltihabik özellik taşır. Balık mevsiminde bulunuyorken haftanın iki günü mutlaka soğan ve sarımsak desteğiyle balık tüketilmelidir.
Şifalı baharatlar: Zencefil ve Zerdeçal
Hastalıkta veya sağlıkta mutfaklardan eksik etmememiz gereken baharatların başında gelen zencefil ve zerdeçal enfeksiyona karşı çok iyi savaşıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu dirençli tutmak adına yemeklerinize ekleyebilir veya bu baharatlardan şifalı çaylar hazırlayabilirsiniz.
Antibiyotik kullanımı ve probiyotikler
Vücuttaki enfeksiyonun veya hastalık yapıcı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi için doktorunuz tarafından verilen antibiyotikler vücuttaki patojenleri öldürmekle kalmıyor aynı zamanda özellikle bağırsaklardaki dost bakterileri de öldürüyor. Bu durumdan bağışıklık sistemimiz kötü anlamda etkileniyor. Burada bağırsak sağlığını geliştiren, bağışıklığı güçlendiren probiyotik takviyesi bağırsakların dost bakteri ile dolması açısından çok önemlidir. Ayrıca içeriğinde probiyotik bulunan yoğurt ve kefir gibi fermente besinlerin tüketilmesi büyük önem taşır.
Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.
Diyetisyen Ahmet Selman DUMAN
İletişim: aselmanduman@gmail.com
İnstgram: dytaselmanduman