ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE 150 BİN LİRA!
Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), iş kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülere 150 bin TL’ye kadar hibe desteği veriyor
Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gökhan Dürümlü, “Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarından engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, işe ve işyerine uyumlarının sağlanması ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verilecek” açıklamasında bulundu.
KOMİSYON DEĞERLENDİRMESİ YAPILACAK
Engelli ve eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına ve engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmayı hedeflendiğini söyleyen Dürümlü, “Başvuru rehberlerine göre hazırlanacak projeler kamu ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir” diye konuştu.
150 bin TL’ye kadar hibe desteği verilebileceğinden bahseden İŞKUR Müdürü Dürümlü, “Engelli ve eski hükümlü statüsündeki vatandaşlarımıza yönelik 2023/2. dönem kendi işini kurma desteği ile ilgili başvurular başlamıştır. Bu doğrultuda engelli ve eski hükümlü statüsündeki vatandaşlarımıza 150 bin TL’ye kadar, hibe desteği sağlanabilecektir. Proje başvuruları 9 Haziran 2023 tarihi saat 23.59’a kadar devam edecektir” dedi.
HİBE İÇİN KİMLER BAŞVURABİLECEK
Hibe desteğinden yararlanmak isteyen engellilerin aşağıdaki bütün şartları son başvuru tarihi itibariyle taşıması gerekiyor. Hibeden destek almak isteyenlerde aranan özellikler ise şu şekilde:
“İŞKUR’a engelli kaydı olmak. Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az yüzde 40’ından yoksun olduğuna ilişkin “Sağlık Kurulu Raporuna” sahip olmak. 18 yaşını tamamlamış olmak. Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak. İŞKUR’a herhangi bir borcu bulunmamak. Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak). İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek. Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak. Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin gibi belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak. Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak. Herhangi bir icra dosyası bulunmamak. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesine, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak (MEB veya Üniversite onaylı olmalıdır).”