Erhan Usta Samsun İçin Düğmeye Bastı
MHP Samsun Milletvekili Erhan USTA, Samsun’un hem Türkiye’nin hem de çevre ülkelerin tıbbi malzeme ve cihaz üretim merkezi olmasını sağlayacak dev proje için düğmeye bastı
TBMM Başkanlığına ilettiği kanun teklifini sosyal medya hesabından paylaşan Usta’nın, kanun teklifinin gerekçesinde projenin amacını net şekilde ortaya koyduğu görüldü.
SAMSUN, İSTİHDAM VE GELİR YARATACAK
Medikal sektörü, yaşlanan nüfusla orantılı olarak dünyada hızlı büyüyen sektördür. Dünyada ticaret hacmi 300 Milyar $’a ulaşmıştır. Ne yazık ki, Türkiye’nin bu sektördeki payı yok denecek kadar azdır. Bu sektörde yeterli yerli üretimin olmaması sebebiyle ülkemiz ciddi ölçüde cari açık vermektedir. Örneğin, ülkemiz tıbbi cihaz pazarının 8 Milyar $’a ulaştığı ancak bunun sadece %10’luk bir kısmının yerli üretimle karşılandığı tahmin edilmektedir. Bu Kanun Teklifiyle amaçlanan yapının kurulması durumunda, ülkemiz sadece kendi ihtiyaçlarını kendi üretimiyle karşılamayacak, ciddi bir ihracat potansiyeline de kavuşacaktır. Bu da net göç veren ve gelir seviyesi düşük olan bölgemiz için önemli bir gelir ve istihdam imkânı sunacaktır.
SAMSUN FİRMALARI 40 YILLIK TECRÜBEYE SAHİP
Ülkemizde ilaç, kozmetik, tıbbi malzeme ve cihaz üretim faaliyetlerine destek verilmesi son derece önemli bir gerekliliktir. Samsun ilimiz, tıbbi malzeme ve sağlık sektöründe üretim yapan 40 yıllık tecrübeye sahip şirketlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu şirketlerin temsilcileri, 2011 yılında Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneğini kurmuşlar, işbirliği içerisinde çalışarak kümelemenin avantajlarından yararlanmak istemişler fakat Devletten gereken desteği görememişlerdir. Henüz fiziki mekân için bir arazi tahsisi yapılmamıştır.
SAMSUN’UN, TRABZON, RİZE VE ZONGULDAK’TAN NEYİ EKSİK?
Bu Kanun Teklifiyle Samsun kıyı şeridinde bir ileri teknoloji endüstri bölgesi kurulması amaçlanmaktadır. Son dönemde yapılan kanuni düzenlemelerle Trabzon, Rize ve Zonguldak illerinde kıyı şeridinde endüstri bölgeleri kurulması imkânı getirilmiştir. Samsun da bu illerle benzer coğrafi özelliklere sahip olmasına rağmen bu imkândan faydalanamamaktadır.
BU PROJE TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
Ülkemizde çok sayıda endüstri bölgesi vardır ve bunların çok verimli çalıştığını iddia etmek son derece zordur. Bu Kanun Teklifiyle sıradan bir endüstri bölgesi kurulması amaçlanmamakta, tematik ileri teknoloji merkezi kurulması öngörülmektedir. Bu haliyle bu endüstri bölgesi Türkiye’de bir ilk olacaktır. Aslında bu proje fikri sadece Samsun’un veya Karadeniz bölgesinin kalkınmasına hizmet etmeyecek bütün Türkiye için söz konusu olan bir eksikliği giderecektir. Bu yönüyle bu bir Türkiye projesidir. Bu iş için Samsun’un tercih edilmesinin temel nedeni tıbbi alet üretimine ilişkin Samsun’daki bilgi birikimi ve mevcut üretim tesisleridir. Ayrıca, iki üniversite ve beşeri sermayesinin yanı sıra Samsun’un coğrafi konumu ve denizyolu, havayolu, karayolu ve demiryolu ulaşım imkânları büyük bir avantaj sunmaktadır.
SAMSUN, İLERİ TEKNOLOJİ VE KATMA DEĞER ÜRETECEK
Burada amaç, bilgi ve teknoloji üretilerek Samsun’daki üretimin çok daha ileri teknoloji ve katma değer seviyesine ulaştırılmasıdır. MR, tomografi vb. cihazlarının üretilmesini de kapsayacak bir üretim bölgesi kurulabilecektir. Ortak laboratuvar, AR-GE merkezleri, depolama imkânları ve hammadde alımları mümkün olabilecektir. Tanıtım ve pazarlama konusundaki yetersizliklere ortak çözümler bulunabilecektir. Bu yönüyle firmalar ciddi bir rekabet imkânına kavuşacaklardır.
SAMSUN’DA YATIRIM TEŞVİK EDİLECEK
Kanun Teklifi metninde bu bölgede yatırım yapacak yerli ve yabancı firmaların asgari olarak stratejik yatırım teşviklerinden yararlanması öngörülmektedir. Tematik bir endüstri bölgesi olması nedeniyle buradaki yatırımlar çok özel teşviklerden de yararlandırılabilecektir. Kanun Teklifiyle ortaya konulan fikir Onuncu Kalkınma Planında ve ekindeki dönüşüm programlarında yer alan amaç, politika ve hedeflere hizmet eder niteliktedir.