Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Fırsatçıya Gün Doğdu!

55Yenigün Gazetesi olarak Bafralı vatandaşların görüş ve düşüncelerini almak adına “son günlerde ekonomimizi etkileyen ve her türlü ürüne yapılan zamlar hakkında düşünceniz neler” diye sorduk

Fırsatçıya Gün Doğdu!
REKLAM ALANI
7 Eylül 2018 14:07

Millet İstediği Gibi Zam Yapıyor

Seyit Bilal Gündoğdu:

Şimdi olaya baktığımızda bizde dolar artışı yüzünden sıkıntıya girmiş bulunuyoruz. Devletimiz milyonlarca Suriyeli besliyor. Bunun harici kendi fakirlerimiz var. Eğitim alanında öğrencilerimize para veriyor. Yani devlet 40 alanda destek veriyor. Ama bu şekilde de rant sağlanması doğru değil. Yani yüzde 50, yüzde 30 zam yaparak vatandaşın kanını emmek gibi bir durum söz konusu olur. Bu çok ayıp ve yanlış bir şeydir. Hem de devletimiz şu anda kısmi bir savaş durumunda. Bunu düşünen de yok. Fakat illaki devlet bu krizi de çözecektir. Millet istediği gibi zam yapıyor. Durumdan fırsatçılık yapıyorlar. Herkes değil tabi ki ama kısmi yapanlar var. Müslümanlığa ve Türklüğe yakışmayan bir hareket. Bu konuyu illaki devletimiz çözecektir.

Ekonomik Savaştan…

Ferdi Altunbaş:

Öncelikle bu konunun özüne derinlemesine inip incelemekte fayda var. Her daim müttefikimiz olan ABD taktığı boyundurukların yerinden çıkması ve güçlü bir ülke olarak dik ve kararlı olan bir Türkiye görmek istemedi istemiyor. Bunun için öncelikle yıllardır içimize sinsi gibi işlemiş FETÖ projesini devreye soktu ama halkın gücünü ve kararlılığını tahmin edemedi. Sonra DAEŞ’i terör örgütü görmeyip Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonuna, endişeliyiz gibi kavramlar kullanarak ne denli Türkiye’den rahatsız olduklarını gösterdiler. Tabi bu da Türk askerinin azim ve kararlılığıyla bertaraf edildi.

Ve son olarak ise ekonomik kalmıştı. Bunu da Rahip Brunson bahanesiyle devreye soktular. Doları bir anda yükselterek, stokçu kapilist esnaflarda devreye girince enflasyon arttı, zamlar ardı sıra geldi. Ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye kararlı ve güçlü olarak bu ekonomik savaştan galip gelecektir. Yeter ki halkımız müsteri ve sabırlı olsun.

Artık Asgari Ücret Yeterli Gelmiyor

Sedat Güven:

Yapılan zamlar geçim konusunda bizi zor durumda bırakıyor. Hemen hemen her ürüne zam geldi ve gelmeye de devam ediyor. Böyle devam ettiği sürece de geçim sıkıntısı yaşayan insan veya aile sayısı daha da artacaktır. Şu anki asgari ücret, zamlar yüzünden 1 ailenin 1 aylık masrafını karşılamaz hale geldi. Ve şöyle bir durum da var. Yurt dışı ürünleri dolarla alındığı için zam gelmesi normal karşılanabilir. Fakat Türk malı ürünler dolar bazında bir gideri olmadığı halde onların da zamlanması, bu fırsatçılığa girer. Ülke ekonomisi büyük risk altında iken büyük Türk firmalarının bu şekilde davranmaması gerekiyor. Tamamen kendi halkına karşı duyarlı olup, ekonomik krizden nasıl faydalanılır yerine ekonomik krizi nasıl önleyebiliriz diye düşünmelidirler.

Bu Resmen Fırsatçılıktır

Tuğba Akça:

Öncelikle doların artması, yani Türk Lirasının değer kaybetmesi yüzünden yurt dışı ürünlere zam gelmesi gayet normal. Çünkü ülkemizde kullandığım bir çok ürün yurt dışından dolar üzerinden alınıyor. Böyle olunca da doların artmasıyla alınan ürünler Türk Lirasına göre daha fazla değerleniyor. Fakat şöyle bir durum var. Bir ürüne bir veya iki kere zam gelebilir, yalnız kısa bir sürede de 7 defa zam gelmesi çok absürt bir durum. Umarız bu durum çok fazla uzun sürmez ve bir daha zamlanan ürünlere tekrar bir zam gelmez. Bunun yanı sıra asgari ücret ile geçinen bir insan aylık ortalama market alışverişi 500 TL civarında ise şimdi bu zamlardan dolayı bu rakam 800 TL’den aşağı değil. Bu zamlarla birlikte geçim sıkıntısı çok fazla artacaktır. Son olarak eklemek istediğim bir konu daha var. Yurt dışından alınan ürünler dolar bazından alındığı için zam beklenen bir durumdur. Fakat Türkiye’de üretilen yerli ürünlerin zamlanmasına anlam veremiyorum. Mesela un bir yerli üretimdir. Çiftçi Buğdayı üretip sattığı zaman aynı fiyata satıyor. Fabrikalar ise bunu un haline getirdikten sonra ekonomik krizden yararlanarak zamlı bir şekilde satıyorlar. Yani burada çiftçi zam öncesi ve sonrası yine aynı karı yapıyor. Büyük şirketler ise fırsatçılık yapıp ürüne zam getirerek daha fazla karla satış yapıyorlar. Bu resmen fırsatçılıktır. Ve bu durum sonucunda ise, Türk ürünlerine destek vermemiz gerekirken, alıcı mecburen kendi geçimlerini düşünmek adına ucuz olan yani yurt dışı ürünlerinden satın almak zorunda kalıyorlar.

Her Alanda Etkileniyoruz

Ayşenur Kara:

Bence çok gereksiz bir durum. Ve bundan hükümeti sorumlu tutuyorum. Hükümetin sergilemiş olduğu tutumların bizleri bu duruma getirdiğini, ülkeyi bu duruma getirdiğini düşünüyorum. Yapılan zamlar beni her alanda etkiliyor. Eğitim olsun, ulaşım olsun, teknolojik aletler konusunda fiyatlar çok yüksek yani dediğim gibi her alanda etkileniyoruz. Çünkü zam ürünlere yapılıyor olsa da aslında her alanda zam gelmiş oluyor. Çünkü zamlanan üründen almak zorunda kaldığımızda mecburen eskisinden fazla ücret ödüyoruz. Böyle olunca da alınan ürünlere ayrılan maddiyat daha fazla oluyor. Bu sefer de diğer alanlarda yapılan harcamalar kısılmak zorunda kalıyor. Bakalım bu durum daha ne kadar bu şekilde devam edecek.

Durum Çok Vahim

Erhan Özdaş:

Durum hiç iyi değil. Yapılan her zaman işlerimizi çok kötü derecede etkiliyor. Müşterilerden çok şikayet geliyor. İşlerimizde bayağı bir düşüş oluyor. Yani kısacası durum çok vahim. Ve uzun bir süre daha bu vahim durum devam edecektir diye düşünüyorum.

Devlet Büyüklerimizden…

Recep Çakır:

Yapılan zamlar neticesinde çiftçiye mazot çok yüksek fiyattan veriliyor. Devlet büyüklerimizden bu konuda çiftçiye duyarlı davranmalarını istiyorum. Onun harici mesela fındık bu sene hiç para etmedi. Her şeye sürekli zam gelir oldu ve aşırı derece de kötü etkileniyoruz. İnşallah bir an önce devlet büyüklerimiz bu krizin çaresine bakarlar. Çiftçilerimizde, esnaflarımızda, vatandaşımız da feraha erer.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.