Dolar 38,0044
Euro 41,6221
Altın 3.650,12
BİST 9.407,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 10°C
Cum 13°C

‘HAMSİ AVINI YASAKLAYIN!..’

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Avlanmayı sürdürürsek ilerleyen yıllarda denizlerde hamsi türü kalmayacak” dedi

‘HAMSİ AVINI YASAKLAYIN!..’
14 Aralık 2022 16:37

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, denizlerde hamsi stoklarının tükenme aşamasına geldiğini söyleyerek, “Stoklarımız küçük yaş gruplarında ve küçük boylardaki hamsiler. Bundan dolayı mutlak suretle bu stoku avlamamamız gerekmektedir, kesinlikle av yasağının getirilmesi gereklidir” dedi.

PALAMUT HIZLI BAŞLADI, HAMSİDE UMUTSUZLUK
Denizlerde 1 Eylül tarihinde başlayan av sezonu sürüyor. Palamut balığı ile sezona hızlı başlayan Karadenizli balıkçılar, sezon ortalarında bol bekledikleri hamsiden umduklarını bulamadı. Küçük boyda avlanan hamsilerin popülasyonu olumsuz etkileyeceği için geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hamsi için getirilen avlanma yasağının bu yıl da getirilmesi talep ediliyor.

 'HAMSİ AVINI YASAKLAYIN!..'

KÜÇÜK YAŞTAKİ HAMSİLER AVLANMAMALI
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, hamsi stoklarının şu an küçük boylarda olduğunu söyledi. Deniz ortamında hamsilerin boy ortalamasının şuanda 7-8 santimetre olduğunu ancak bunun 11-13 santimetreye ulaşması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Boy olarak evet yasal ancak normal şartlarda bu hamsilerin tezgahlarda olmaması gerekiyor. Şuanda avlanmaması gereken bir durum var. Şu anda o tezgahlardaki 9 santimetrelik hamsiler, gırgır balıklarındaki elekten geçip, üst kısımda kalan boy grupları. Daha küçük olanları ise denize dökülüyor ya da el altından dökme hamsi olarak balık unu ve balık yağı fabrikalarına yolluyorlar. Dolayısı ile stoklarımız gerçekten küçük yaş gruplarında ve küçük boylardaki hamsiler. Bundan dolayı mutlak suretle bu stoku avlamamamız gerekmektedir. Kesinlikle av yasağının getirilmesi gereklidir” diye konuştu.

 'HAMSİ AVINI YASAKLAYIN!..'

GELECEK YILLARDA STOK ÇÖKECEK
Şu anda devam eden avcılıkta tutulan hamsilerin sanıldığı üzerine küçük boyutta olmadığını, sıfır yaş grubundaki balıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Küçük boy grupları olması demek bu stokun çok genç bireylerden oluştuğunu ifade eder. Yani zaten yapılan çalışmalarda 7-8 santimetre boy grubundaki balığın sıfır yaş grubundaki balıklar. Bizim hamside 2-3 yaş olması lazım, en çok avlanan ise 1-2 yaş grubudur. Şu andaki balıklar ise sıfır yaş grubunda. Bu balıklar, yem olmadığı ve beslenemediğinden değil, bizim avlamamız gereken yaş gruplarındaki balık yok. Geçen yıl Gürcistan ve Abhazya’da bu hamsileri avladılar. Dolayısı ile şu anda Karadeniz’de küçük balık değil, genç bireyler var, 1 ve 2 yaşındaki ergin bireyler yok. Bunun anlamı gelecek yıllarda bu sıkıntının devam edeceğinin ve stokların çökeceğinin anlamını ifade eder” dedi.

BÖYLE GİDERSE BALIK KALMAYACAK
“Hamsi avcılığını eğer şu anda sürdürürsek, hiç üremeye fırsat olmayacağı için gelecek yıllarda hamsi, alıp evlerimize götüreceğimiz bir balık türü olmayacak” diyen Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Hamsi yok ise istavrit de olmaz, lüfer de olmaz, palamut da olmaz. Karadeniz’in diğer balıklar için besini hamsidir. Dolayısı ile hamsi çekilirse, sadece hamside değil, diğer balıklarımız da sorun yaşarız. Bu süreç 5 yıldır devam ediyor ve bugün buraya kadar geldik” diye konuştu.
İHA


YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.