Dolar 34,5504
Euro 35,9788
Altın 3.001,83
BİST 9.460,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 10°C
Sal 12°C

HUKUKİ BAKIŞ

HUKUKİ BAKIŞ
REKLAM ALANI
22 Temmuz 2022 16:03

Mirasçılık belgesi diğer adıyla Veraset İlamı, mirasbırakanın ölümünden sonra  cenaze işlemlerinin ardından ve ölenin nüfus kayıtlarından düşürülmesi ile çıkartılan ve kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren TMK 7 anlamında resmi bir belgedir.TMK 598/1 uyarınca mirasçılık belgesi Sulh Hukuk Mahkemesi ya da noterlerden alınabilmektedir. Mirasçılık belgesi miras hakkının doğması için kurucu nitelikteolmayıp  sadecebildirici niteliktedir.

Mirasçılık belgesi yasal mirasçılara, atanmış mirasçılara ya da kendisine belirli mal bırakılan kişilere verilir. Mirasçılık belgesi alınmasına dair herhangi bir yetki kuralı olmayıp Türkiye’nin her yerinden alınabilir. Ayrıca mirasçılık belgesinin alınması davası hasımsız çekişmesiz yargı işlerindendir.

Mirasçılık belgesinde  sadecekimlerin hangi oranda mirasçı olduğu belirtilir, miras mallarından kime ne düştüğü belirtilmez.

Mirasçılık belgesi alabilmek için bir takım evrakların hazır edilmesi gerekir. Bunlar; ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi, veraset ilamı talep dilekçesidir.Bu evraklarla birlikte Sulh Hukuk Mahkemesi ya da notere başvurulması yeterlidir. Ancak günümüzde mirasçılık belgesinin noterlerden daha hızlı bir şekilde alındığı uygulamada görülmektedir. Buna rağmen noterlerin her halde mirasçılık belgesi vermesi de mümkün olmayabilir.Örneğin, nüfus kayıtlarından miras bırakan ve mirasçı arasındaki soy bağının tespit edilememesi hali, yabancı kişiler tarafından mirasçılık belgesi talebinde bulunulması, mirasçılık belgesi düzenlenebilmesi için bilirkişi, tanık vb. delillerin incelenmesini gerektiren durumlar ve miras bırakan veya mirasçılardan birinin veya bir kaçının ölüm tehlikesi altında kaybolma veya birlikte ölümü gibi hallerde mirasçılık belgesi ancak mahkeme kanalıyla alınabilmektedir.

Mirasçılık  belgesi  talebi zaman aşımı ya da hak düşürücü herhangi bir süreye tabi değildir.Ölümün meydana gelmesi ve bu durumun nüfus müdürlüğünce kayıt altına alınması ile  her zaman talep edilebilir.

Mirasçılık belgesinin TMK 598/2 uyarınca geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Aksi her zaman ispat edilebilen bir belgedir. Bu sebeple  diğer mirasçılar davalı gösterilerek belgenin gerçek mirasçılık durumunu yansıtmadığı  ileri sürülerek  iptali ve yeni mirasçılık belgesi düzenlenmesi talep edilebilir.Miras paylarına ilişkin hata yapılması ya da mirasçılardan birinin miras payına katılmadığının anlaşılması üzerine  mirasçılık belgesinin iptali için dava açılabilir. Açılacak dava  çekişmeli yargı kurallarına tabidir bu sebeple  mirasçılık sıfatı her  türlü delille ispat edilebilir. Yargılama sonunda verilen  kararda kesin hüküm teşkil eder.

Mirasçılık belgesinin iptali davasında görevli mahkeme Asliye Hukukyetkili mahkeme ise mirasçılardan her birinin oturduğu yer mahkemesidir.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.