‘İÇME SUYU’ TEPKİSİ!
Samsun’da CHP İl Başkanı Mehmet Özdağ, Büyükşehir Belediyesi’ni, ‘Halk doğru bilgi vermemekle’ suçladı
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından basın kuruluşlarına gönderilen ve 17 Eylül tarihli yerel gazetelerde ve internet sitlerinde yayınlanan, “Rekor Tasarruf: SAMSUN Büyükşehir Belediyesinin Tekkeköy İlçemizde kurulu, Kilit Parke, Bordür ve Beton Boru Fabrikasında 2024 yılı içerisinde üretilen ürünlerde yüzde 60 tasarruf sağlandı. Aynı zamanda bu sayede toplamda 32 milyon lira gibi önemli bir tasarruf elde edildi’ haberi, CHP’nin tepkisine yol açtı. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, Büyükşehir Belediyesi’ni, ‘Halk doğru bilgi vermemekle’ suçladı.
ARITMA TESİSİ ALANINDA MI?
CHP’li Mehmet Özdağ, konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında, şunları dile getirdi:
“Söz konusu tesisin 09/01/2023 tarihinde seri üretime başladığı görülmektedir. Ancak tesisin açık adresi belirtilmeden sadece ‘Tekkeköy İlçesinde kurulu’ ibaresi yer almaktadır. Beton parke taş tesisi kuracak başka yer bulamadınız mı? Kilit Parke, Bodür ve Beton Boru Tesisinin tam olarak konumu nedir? Bu tesis Selahattin Ereren İçme Suyu Artıma Tesisi alanı içerisinde midir?
BAŞKA YER BULAMADINIZ MI?
Samsun halkının gönlüne taht kuran rahmetli Muzaffer Önder’in Samsun halkına sağlıklı ve sürekli içme suyu sağlamak üzere 28 yıl önce kurduğu tesisin artan kent nüfusunun ihtiyacını karşılamak üzere filtre havuzlarının kapasitesinin artırılması gereken bir dönemde, filtre havuzları üzerinde partikül yükünü artıracak kirlilik kaynağı olan beton üretim tesisini havuzların yanına yapmak hangi aklın ürünüdür. Beton parke taş tesisi kuracak başka yer bulamadınız mı?
ÇED RAPORU ALINDI MI?
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına göre; tesiste saatte 187,5 m² alanı kaplayacak şekilde 18 çeşit beton türevi ürün üretilmektedir. Bu da saatte ortalama 30 ton malzeme üretildiğini göstermektedir. Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği Ek-2 Madde 18’e göre, ‘Üretim kapasitesi 5 ton/saat ve üzerinde olan, çimento veya diğer bağlayıcı maddeler kullanarak, şekillendirilmiş malzeme üreten tesisler için ÇED raporu alınması’ gerekmektedir. Bu tesiste saatte ortalama 30 ton malzeme üretildiği belirtildiği için ÇED raporuna gerek vardır. Bu tesis için ÇED raporu alınmış mıdır?
ART NİYETLİ MALİYET ARTIŞLARI
Eğer rekor tasarruf doğru ise, 1 yılda aynı tesiste, aynı teçhizat ve ekipmanla, aynı ekiple 1 önceki yıla göre nasıl olur da yüzde 60 tasarruf olur. Önceki belediye başkanı döneminde hatalı bir işlem ya da art niyetli bir maliyet artışı mı olmuştur?
Kısacası tasarruf doğru ise bir önceki dönem kamusal kaynakların verimsiz kullanıldığı ya da art niyetli maliyet artışları sorgulanmalıdır.
Samsun Büyükşehir Belediyesini Samsun halkına doğru bilgi vermeye davet ediyoruz. Samsun halkının sağlıklı ve ucuz içme suyu ihtiyacının takipçisi olmaya devam edeceğiz.”