Dolar 34,5435
Euro 35,9917
Altın 2.995,23
BİST 9.473,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 11°C

İGSAŞ SAMSUN’DA KAPASİTE ARTIRIYOR

Samsun’da yıllık 220 bin tonluk organomineral ve kompoze gübre fabrikalarını devreye sokmaya hazırlanan İGSAŞ, gübre yatırımlarıyla bereket biçecek, yılda 500 milyon dolar Türkiye’nin kasasında kalacak

İGSAŞ SAMSUN’DA KAPASİTE ARTIRIYOR
REKLAM ALANI
21 Aralık 2023 18:41

Türk tarım sektörü için kritik öneme sahip üre gübresinin yüzde 15’ini tek başına üreten İstanbul Gübre Sanayii AŞ (İGSAŞ), ithalatı azaltacak stratejik yatırımlara hız verdi. İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “Kocaeli’deki fabrikamızda yeni bir üretim tesisi kuruyoruz. 560 bin ton olan üre üretim kapasitemize 630 bin ton daha eklenecek. Ayrıca bir başka yatırımımız da DAP gübresi üretimi olacak” dedi.

Gübre, tarımsal verimliliğin artırılması açısından vazgeçilmez bir ürün. Türkiye’de bu yıl yaklaşık 10 milyon ton gübre tüketildi. Bunlar içinde özellikle ‘üre’ (yüzde 46 azot ihtiva ediyor, hammaddesi ise doğalgaz) tarım sektörü için kritik öneme sahip. 10 milyon tonluk gübre tüketiminin yüzde 35’ini yani 3-3.5 milyon tonunu ‘üre’ oluşturuyor. Maalesef üre gübresinin önemli bir kısmı ithal ediliyor. Türkiye’nin tek üre üreten şirketi Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında faaliyet gösteren İstanbul Gübre Sanayii Anonim Şirketi (İGSAŞ). Şirket, 3.5 milyon tonluk pazarın 560 bin tonunu karşılarken, bu anlamda ithalatın da azalmasını sağlıyor.

TARIM SEKTÖRÜ VE SANAYİSİNE BÜYÜK KATKI
İGSAŞ, stratejik üretiminin yanında çiftçinin talep ettiği gübre çeşitlerini de dünyanın çeşitli yerlerinden tedarik ediyor. Bu anlamda tarım sektörüne ve sanayisine önemli katkılar sunduklarını belirten İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “10 milyon tonluk toplam pazarın yüzde 20’sini İGSAŞ sağladı. İthalat olarak bakıldığında da pek çok gübreyi ülkemize en çok getiren şirket olduk. Toplam ticaretimizde ISO 500’de ilk 50’de yer almamızın en önemli sebebi de bu oldu. Uzak Doğu, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve AB gibi çok geniş bir ekosistem üzerinde tedarik sağlıyoruz” bilgilerini paylaştı.

İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal.

YILLIK ÜRETİM KAPASİTESİ ARTACAK
Ürede İGSAŞ’ın kapasitesini iki katına çıkaracak yeni bir yatırıma başladıklarına dikkat çeken İlkay Ünal, şu bilgileri paylaştı: “Kocaeli’deki fabrikamızda yeni bir üretim tesisi kuruyoruz. Proje bazlı devlet desteğine uygun görüldük. ÇED belgemizi aldık, imar planımızı hazırlıyoruz. İGSAŞ, bu yeni yatırımıyla birlikte yılda 560 bin ton olan üretim kapasitesine, 630 bin ton daha ekleyecek. Böylece üre gübresindeki pazar payımızı yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkararak, yılda 500 milyon dolarlık ithalatı ikame etmiş olacak. Sadece üre tarafına değil, amonyak tesisi kapasitesine de yıllık 400 bin ton üretim daha ekleyeceğiz.”

YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLARLA SENTEZ
Bir diğer hedeflerinin ise DAP gübresi üretmek olduğunu ifade eden Ünal, “Hem kendi ihtiyacımızı hem pazarın ihtiyacını karşılayacağımız hem de ihraç edebileceğimiz bu yatırımımızı da tamamlayıp 5 yıl içinde üretime başlamayı düşünüyoruz” dedi. Üretim aşamasında hammadde olarak kullandıkları ve ithal ettikleri ürünleri yerli ve milli kaynaklarla sentezlemek ve reçetelendirmek için çalışmalara devam ettiklerini belirten Ünal, “Bu tip projelerde kullanılan hammaddelerin yurt içinde üretilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

HATAY VE SAMSUN’DA KAPASİTE ARTIYOR
Gelecek yıl mart ayında Samsun’da yıllık 220 bin tonluk organomineral ve kompoze gübre fabrikalarının devreye gireceğini söyleyen Ünal, şunları söyledi:

“Böylece 60 milyon dolarlık bir yatırımı tamamlamış olacağız. Hatay’da da 250 bin ton kapasiteli kompoze gübre tesisi için 60 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu. İnşaata başladık. 2025’in ilk yarısında bu yatırımın bitmesini bekliyoruz. Şu an itibarıyla İGSAŞ’ın üretim kapasitesi 1.2 milyon ton. Samsun ve Hatay ile beraber 1.7 milyon tona çıkacak. Bu sayede ülkemizdeki gübre kurulu kapasiteleri içinde yüzde 16 olan payımızı yüzde 21’e çıkarmış olacağız. İGSAŞ olarak çok uzun yıllardır lojistik merkezi olarak var olduğumuz Hatay’da yeni yatırımımızla yaklaşık 100 aileye direkt katkı da sağlıyor olacağız.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.