Dolar 34,5551
Euro 36,1746
Altın 2.982,86
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Yağmurlu
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C
Sal 12°C

İKİZTEPE’YE ZİYARET!

Samsun’un Bafra İlçesi’nde İkiztepe kazıları yeniden başlarken TSO Başkanı Göksel Başar, “İkiztepe, ilçemiz ve bölgemiz için tarihi ve turizm açısından büyük önem taşıyor” dedi

İKİZTEPE’YE ZİYARET!
REKLAM ALANI
4 Ağustos 2022 17:46 | Son Güncellenme: 4 Ağustos 2022 17:47

1974 yılında başlanan ve 2012 yılında ara verilen Bafra İkiztepe Örenyeri Kazıları yeniden başladı. Bafra Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar, kazı çalışma alanını ziyaret ederek son durum hakkında bilgi aldı.

TÜM KARADENİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, Başkan Göksel Başar’a ziyareti için teşekkür etti ve şu bilgileri sundu:

“Çalışmalar 2021 yılında yeniden başlatıldı. İkiztepe önemli bir yerleşim yeri ve 40 yıldır kazılıyor. Karadeniz arkeolojisi için de çok önemli çünkü bu kadar uzun yıllar kazılıp bu kadar bulgu veren en önemli yerleşmelerden biri diyebiliriz. Baktığımızda sadece güney Karadeniz için değil, kuzeyi yani yukarısı için de önemli bir yerdir. O nedenle burada kazıların uzun yıllar devam etmesi gerekmektedir.”

M.Ö. 4 BİN 500 YILLIK
İkiztepe’de ilk yerleşimin M.Ö 4500’lerde başladığını da söyleyen Prof. Dr. Beyazıt, “Bu yerleşim M.Ö. 1700 yılına kadar aralıksız devam ediyor. Bulguları değerlendirerek baktığınız zaman burası bir kasaba ve en fazla 200 kişinin yaşadığı yerleşme. İşte ahşap mimarı kullanıyorlar. Ekonomilerine baktığımız zaman ise en yoğun tekstil üretimi olduğunu görüyoruz. Bunu da nereden anlıyoruz? Tekstil üretimini yaptıkları tezgah ağırlıkları, ağır şartlar çok yoğun bulunuyor. Derileri delmede kullanılan delicilerden yani hayvan kemiklerinden yaptıkları delicilerden aslında nasıl bir sosyoekonomik yapıya sahip olduklarını anlıyoruz” açıklamasında bulundu.

BAFRA’NIN VE BÖLGENİN TARİHİ
Bafra TSO Başkanı Göksel Başar ise, “Yapılan tüm bu çalışmaların ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İkiztepe kazıları, ilçemizin ve bölgemizin tarihi geçmişi ile ilgili ciddi bulguların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu bulgular ve veriler aynı zamanda bölge turizmine de büyük katkı sağlıyor. İkiztepe’de yeniden kazılara başlayan tüm ekibimize sonsuz başarı diliyor, emekleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.